De ce ar trebui românii să facă stagiul militar voluntar?

Andrei Caramitru afirmă că, în eventualitatea unui conflict armat, cei care vor fi în prima linie vor fi românii, nu străinii. Potrivit viziunii sale, se va impune închiderea frontierelor pentru bărbații români, iar celor plecați în străinătate li se va cere să se întoarcă în țară.

„Mulți zic : ce bă că suntem în NATO, ne apără ăia ! Și oricum dacă iese nasol eu fug, nu sunt fraier să mi-o iau !

Hai să discutăm PE BUNE acum. Dacă apare o situație serioasă :

– voi credeți ca vin americanii, francezii sau nemții sa se lupte pentru noi – și voi in timpul ăsta stați la terase sa vă distrați? Primele linii și 90% din apărare evident ca trebuie facute de noi. Aia o sa fie pe echipamentele sofisticate din spate și pe avioane…

– daca e situatie de bam bam – granițele pentru bărbați se închid imediat. Deci nu puteți ieși din țară, ce credeți.

– dacă sunteți deja în străinătate, NATO e în alertă maximă si statul român va cere să vă întoarceți – credeți ca Italia Spania Germania sau UK o sa va lase să frecați menta la ei, în timp ce ei au soldați la noi, și nu va urca în avion să apărați granița NATO și UE adică și a lor ? Serios ????

Cea mai bună chestie e măcar să știți să faceți CEVA militar vorbind. E bine să faceți chestia aia voluntară plătită. Sau măcar să invatati singuri la poligon sau să învățați să pilotați drone ceva…

Ca dacă ajungeți în armată fiind praf neștiind nimic – veți fi carne de tun totală. Ce credeți, ca ăia specializați va protejează pe voi dacă aveți valoare zero sau mai degrabă va pun în fața lor ???

Nu zic ca se va întâmpla scenariul ăsta – însă riscul e cam de 20%. Nu e ceva pe care puteți să nu îl luați în seamă (e același risc ca la ruleta rusească – ce coincidență de nume…)”, a scris Andrei Caramitru pe Facebook.

Andrei Caramitru
Andrei Caramitru / SURSA FOTO: Facebook, Andrei Caramitru

MApN propune un stagiu militar voluntar pentru tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani

Amintim că recent, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a inițiat un propus prin care tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, indiferent de gen, vor avea posibilitatea să se înscrie într-un stagiu militar. Este important de menționat că participarea este voluntară.

Generalul Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al instituției, a subliniat că acest stagiu militar va avea o durată de patru luni.

„După ce acest proiect va deveni lege, vom organiza în bazele militare pentru cetățenii care vor dori să se înscrie în acest program, timp de patru luni pregătire militară de bază.

Asta înseamnă să învețe să mânuiască armamentul militar de infanterie, să învețe să se orienteze în teren, să învețe să se protejeze de diferiții factori de risc în mediul acțiunilor militare, să se protejeze și să se decontamineze în timpul atacurilor chimice, spre exemplu.

Un program care le va oferi un set minimum de cunoștințe ca în cazul în care va fi nevoie de mobilizarea rezervei militare naționale să avem o resursă umană pregătită”, a declarat acesta joi, 8 februarie, pentru Antena 3 CNN.

În România, obligativitatea efectuării serviciului militar a fost suspendată în anul 2007.

Săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis a fost întrebat despre posibilitatea reintroducerii stagiului militar obligatoriu.

El a amintit că și el însuși a fost parte a generației care a fost obligată să efectueze serviciul militar. A menționat că nu consideră această experiență ca fiind „un lucru grozav”. Ulterior, a subliniat că, în prezent, reintroducerea acestui sistem nu este considerată ca fiind o opțiune fezabilă.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat luni seara că reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România este exclusă și că nu sunt purtate discuții în acest sens. Oficialul a subliniat că numărul personalului militar în Armata Română a scăzut de la 320.000 la aproximativ 80.000.

Conform declarațiilor sale, este esențială pregătirea unor rezerve. Cu toate acestea, acest obiectiv va fi atins prin recrutarea de militari voluntari. Un proiect în acest sens vizează persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani. Mai multe puteți citi aici.