Andrei Corlan, directorul Gărzii Naționale de Mediu, a evidențiat necesitatea pedepsirii cu închisoarea a celor care aruncă ilegal deșeuri. El a menționat că, în ciuda aplicării unor amenzi în valoare de sute de milioane de lei în ultimii trei ani, problema persistă.
Andrei Corlan a explicat că arderile ilegale de deșeuri constituie un proces prin care se încearcă valorificarea deșeurilor care, în cea mai mare parte, sunt deținute, valorificate și comercializate în mod ilegal. El a dat mai multe detalii în cadrul emisiunii „România Politică” de la Prima News,
„Este un fenomen care din păcate în România încă este de amploare şi Garda Naţională de Mediu desfăşoară, constant, acţiuni împotriva acestui fenomen”, a afirmat comisarul general al Gărzii de Mediu.
Garda Națională de Mediu este singura instituție care confiscă deșeurile cu valoare materială
El a subliniat că Garda Națională de Mediu are o procedură distinctivă. Acesta este singura instituție care confiscă deșeurile cu valoare materială. Adrian Corlan a explicat că ei nu se ocupă de colectarea de gunoi în general. O atenție deosebită este acordată și aspectelor care afectează direct autorii infracțiunilor, în scopul de a descuraja practicile ilegale.
Acesta a menționat că au fost printre primii care au început să confiște vehiculele care transportau deșeuri ilegale. În plus, această practică s-a extins și la confiscarea deșeurilor cu valoare materială.
În cursul anului trecut și în primele luni ale anului 2024, au fost desfășurate peste 200 de controale. S-au dat amenzi în valoare de 6 milioane de lei. În plus, conform informațiilor furnizate de șeful Gărzii de Mediu, au fost confiscate 350 de tone de deșeuri cu valoare materială. Acesta au fost, ulterior, valorificate.
Andrei Corlan a menționat că arderea ilegală a deșeurilor a persistat de-a lungul timpului
În paralel, Garda de Mediu a fost implicată activ în implementarea a 34 de mandate de percheziție, în cooperare cu forțele de ordine. Acest lucru reprezintă o acțiune fără precedent până în anul anterior.
Andrei Corlan a explicat că arderea ilegală a deșeurilor și alte activități infracționale asociate au persistat de-a lungul anilor. Deși au fost impuse amenzi în valoare de sute de milioane de lei în decursul a trei ani, unele persoane plătesc, în timp ce altele nu.
În acest context, fenomenul continuă să existe. Din acest motiv, s-a recurs la procedura de confiscare a deșeurilor.
”Aceste arderi ilegale de deşeuri, aceste fenomene infracţionale, se întâmplă de ani şi ani de zile. Au fost aplicate sancţiuni de sute de milioane de lei în decurs de trei ani. Unii plătesc, alţii nu, dar fenomenul continuă.
De aceea odată am mers, odată, pe procedura aceasta de confiscare a deşeurilor, şi mai mult decât atât, o problemă de genul acesta va trebui să o abordăm în sferă penală, pentru că abordarea contravenţională a fenomenului nu a avut rezultate, este clar, încă se întâmplă, constant”, a explicat Andrei Corlan.
O rețea de amploare a fost destructurată anul trecut
Directorul Gărzii Naționale de Mediu a afirmat că în cursul anului precedent s-a destructurat o rețea din vestul țării. Aceasta a adus în țară peste 1500 de tone de deșeuri. Mai mult decât atât, Adrian Corlan a evidențiat caracterul constant al acțiunilor, având ca slogan „Garda de Mediu, de azi și în județul tău”.
Andrei Corlan a evidențiat că arderile ilegale de deșeuri reprezintă o fază inițială în lanțul infracțional. El a explicat că acești indivizi primesc deșeurile de la alte surse, le ard ilegal și apoi valorifică materialele obținute în scopul vânzării.
Șeful Gărzii de Mediu a subliniat că mulți dintre cei implicați în astfel de activități sunt oameni aflați în situații sociale dificile. E vorba inclusiv de minori folosiți în acest scop sau persoane care trăiesc de la o zi la alta.
Cine arde deșeuri poate face pușcărie
Șeful Gărzii Naționale de Mediu a menționat că în cazul observării unor arderi ilegale de deșeuri, cetățenii ar trebui să sune la numărul de urgență 112. În prima fază pompierii pot interveni. Ulterior, Garda de Mediu intervine la solicitarea pompierilor sau a poliției pentru a întocmi documentația necesară pentru acțiuni penale.
El a subliniat că mesajul transmis este că oricine arde deșeuri ilegal riscă să fie pedepsit penal.
”Mesajul este: dacă arzi deşeuri, faci puşcărie, şi îmi asum această afirmaţie”, a punctat Andrei Corlan.
El a mai arătat că senzorii care monitorizează calitatea aerului din jurul Capitalei evidențiază adesea niveluri ridicate de poluare. Acest lucru se poate observa în special în zonele unde se produc arderi ilegale de deșeuri.