„Nu există unul care să aibă o idee clară a democrației. E o criză în multe locuri, dar cum e la noi… Actualul Guvern nu a consultat cu nimeni nimic, să fim totuși lucizi. Nu văd unul din cei care se anunță acum să nu fi pus umărul la declinul României. Publicul ar trebui informat: „Acești oameni au dus aici situația democrației”. Nu văd pe cineva din lista de candidați actuală care să poată scoate România din criză.
Trebuie intrat în multe detalii, dar dacă apar în față niște oameni de calitate, nu o să aibă alergie că unul votează la liberali, alții la social-democrați… Trebuie să reobișnuim românii cu pluralismul. Noi împreună trebuie să dăm o soluție, ceea ce înseamnă și o resuscitare a pluralismului în România. Se poate crea o majoritate chiar dincolo de interesul strict de partid, România nu poate fi rezolvată decât printr-o mare coaliție de oameni devotați, nu merge altfel.”, a spus el în cadrul podcastului de pe canalul de Youtube HAI România.
Democrația în România
Fostul ministru al Educației a spus că problema nu este Constituția României în sine, ci faptul că a fost personalizată de către cei de la putere.
„Constituția României nu e mai rea decât altele. Dar, în aplicare ei, noi trebuie să recunoaștem că s-a picat într-o personalizare a puterii inacceptabilă. A dus România într-o criză profundă, la unii trebuie să forțezi respectarea Constituției. Se discută despre autoritarism, dar mai autoritarist decât aici… Și pentru a avea suport pentru decizii trebuie să treci prin Parlament. E un sport la noi să nu treci nici măcar prin Parlament.
Hai să aplicăm Constituția și mai apoi o și schimbăm. Demnitatea umană – e un principiu în toate constituțiile, la noi, ea e trimisă la valori. E un abuz de arestări făcute spectaculos ca să strivești demnitatea omului. Eu nu zic să nu fie pedepsiți cei care au furat, dar există niște reguli pe care trebuie să le respecți. Nu există nimic fără reguli.
Când s-a lansat formula, ei se gândeau la meșteșugarii din Evul Mediu, care mergeau pe principiul lucrului bine făcut. Dar lucrul bine făcut trebuie să aibă loc și dincolo de nivelul meseriașului.”, a spus el.
Andrei Marga a precizat, de asemenea, că pentru democrație trebuie să se lupte constant.
„În democrație, ca să evoc o teoremă la care eu țin, nu e altă soluție decât democratizarea mai departe. La noi e falsa impresie că democrația e gata, or, ea mai e. Pentru democrație trebuie ca cetățenii să lupte continuu – intelectualii, întreprinzătorii, omul simplu, grupurile care au influență. Altfel, e ca în fizică, ea tinde spre nul, tinde să se estompeze. E clar că e o problemă cultura care s-a distribuit, nivelul școlar, care a fost distrus, încât vor fi consecințe.
O altă problemă e că marile puteri vor căuta să atragă tineri talentați, dar în orice situație trebuie făcută democratizarea, trebuie să se meargă la a discuta cu omul simplu. Până la urmă, toți suntem oameni simpli. Problema nu e la oamenii simpli, ci la cei care decid în societate. În democrație, soluția e democratizarea mai departe.”
Rolul marilor puteri în războiul din Ucraina
Fostul ministru al Educației a vorbit, de asemenea, despre situația din Ucraina și rolul pe care îl joacă marile puteri ale lumii, precum China, Germania sau SUA, dar și despre alegerile prezidențiale din 2024 din România.
„Dacă e să fac o estimare, aș spune două lucruri: ce am spus în declarația de la Alba Iulia stă în picioare. E război la ora actuală, nu e un semn decât de război, dar se va reveni la pace – nu eternă, dar durabilă. Pacea durabilă e soluția pe care am dat-o. Trebuie ca Europa să se îndrepte spre tratatele de încheiere a războiului. Sunt prea puține tratate. Și acordurile sunt importante, dar ele nu sunt tratate și asta o știu bine. Problema teritoriilor vine după aceea. America nu s-a băgat pentru că știe că nu sunt tratatele semnate. Ne îndreptăm spre acea oră.
Multă lume arată către China, care este o forță enormă la ora actuală. China are soluții și vine pe teritoriul european și vine dintr-un motiv militar categoric. Când apar arme nucleare și rachete, China nu mai poate sta neutră. La Alba Iulia am spus: Ucraina, Rusia, Statele Unite, Germania și China sunt actorii situației. Acolo sunt premise istorice, știm bine implicarea Germaniei, e prezența Rusiei, Ucraina e teritoriul. China este o supraputere și orice supraputere joacă un rol crucial.
Aș spune din capul locului că nu știu descrieri făcute cu acuratețe ale situației de pe front. Este o revistă a Marinei americane unde se dau puncte de vedere despre ceea ce se întâmplă. Eu aș saluta să se vină la o descriere cu acuratețe, nu sunt șanse mari deocamdată. Nu văd altă soluție decât cea enunțată pentru pace durabilă.
Nu mi-am dat un orizont pentru 2024. Se vede că încă nu apare niciun candidat care să ducă țara înainte, iar atunci… abia aștept să apară unul mai puternic, chiar și decât mine, de ce nu.”