Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite, a afirmat că țara noastră a făcut "pași extraordinari" în vederea admiterii în programul Visa Waiver. Factorul decisiv va fi îndeplinirea criteriului ratei de refuz.
România, pași extraordinari privind aderarea la Visa Waiver
Andrei Muraru s-a întâlnit vineri, pe 22 martie, cu Alejandro Mayorkas, Secretarul Departamentului Securității Naționale a SUA. Discuția lor s-a axat pe aspectele tehnice ale aderării României la programul Visa Waiver. Potrivit ambasadorului țării noastre la Washington, reușita depinde de îndeplinirea criteriului ratei de refuz. Mai exact, aceasta trebui să fie sub 3% până la finalul lunii septembrie.
„Am avut o nouă întâlnire vineri, 22 martie a.c., cu Alejandro Mayorkas, Secretarul Departamentului Securității Naționale a SUA (ministrul de Interne al Statelor Unite). Ne-am concentrat discuția pe aspectele tehnice ale admiterii României în Programul Visa Waiver, având în vedere ambiția noastră de a îndeplini toate criteriile tehnice până la finalului anului fiscal american (finalul lunii septembrie 2024).
Concluzia este, la jumătatea drumului, că România a făcut pași extraordinari până acum. Reușita depinde în mare măsură de îndeplinirea criteriului ratei de refuz (sub 3% până la finalul lunii septembrie). Este în interesul securității și prosperitate ambelor state să reușim!”, a scris acesta pe Facebook.
Rata de respingere a vizelor pentru SUA a fost de 8,79% în 2023
Potrivit datelor publicate de Departamentul de Stat al SUA la începutul acestui an, rata de respingere a vizelor pentru Statele Unite solicitate de cetățenii români pentru anul fiscal 2023 (1 octombrie 2022 – 30 septembrie 2023) a fost de 8,79%.
Conform Ambasadei României în Statele Unite, aceasta este cea mai mică rată de respingere a vizelor în întreaga istorie a relației bilaterale dintre România și Statele Unite. De asemenea, se observă o scădere accelerată în ultimii trei ani. În anul 2021, rata de respingere a fost de 17,03%, iar în 2022 a fost de 12,61%. Comparativ cu anul fiscal anterior, scăderea înregistrată este de 3,82%.
Între cele trei țări candidate din Uniunea Europeană care nu fac parte din programul Visa Waiver, România înregistrează cea mai semnificativă scădere în termeni procentuali. Republica Cipru a avut o scădere de la 6,22% la 4,48%. Pe de altă parte, Bulgaria a înregistrat o creștere de la 10% în 2022 la 11,61% anul precedent.
Senatorul american democrat Dick Durbin a declarat în februarie 2023 la București că cererea României de a fi inclusă în programul Visa Waiver este „legitimă”. Cu toate acestea, el a subliniat că problema este legată de rata de respingere a cererilor de viză. Pentru ca România să devină eligibilă pentru programul Visa Waiver, rata de respingere trebuie să scadă sub 3%, a mai precizat acesta.