Profesor adjunct la Universitatea Stanford și om de știință în IA, Andrew Ng, a reacționat după îngrijorările tot mai mari legate de faptul că IA reprezintă un risc la adresa umanității, care ar putea să dispară.

Ng nu împărtășește preocupările altor experți cu privire la IA, deși acum s-a ajuns în situația în care nu se mai știe dacă omul sau „mașina” a creat conținutul online, iar IA poate fi folosită în scopuri periculoase. Nu în ultimul rând, va face ca o serie de locuri de muncă să dispară, potrivit Fox News.

Comentariile lui Ng pe Twitter au venit după ce safe.ai a lansat o declarație care spune: „Atenuarea riscului dispariției oamenilor din cauza inteligenței artificiale ar trebui să fie o prioritate globală, alături de alte riscuri la altă scară, cum ar fi pandemiile și războiul”.

Ng a remarcat că mulți lideri din domeniul IA au semnat scrisoarea, inclusiv CEO-ul OpenAI, Sam Altman, și co-fondatorul Microsoft, Bill Gates. ”Trebuie să recunosc, nu înțeleg”, a spus Ng. „Mă străduiesc să văd cum ar putea IA să prezinte vreun risc semnificativ pentru dispariția noastră”, a spus el.

Ng a recunoscut că AI prezintă multe riscuri, cum ar fi „prejudecățile, corectitudinea, rezultatele inexacte, eliminarea locurilor de muncă și concentrarea puterii”.

Andrew Ng susține contrariul: Nu văd cum va duce la dispariția umană!

Dar, în ciuda acestor amenințări, susține Ng, impactul net al IA va contribui „masiv” la societate. „Nu văd cum poate duce la dispariția umană”, a spus Ng. El a mai spus că va aprofunda această problemă și a făcut apel la cei care îl urmăresc pe social media să spună dacă cred că IA poate reprezenta, sau nu, un risc al dispariției umane.

Alimentată de lansarea ChatGPT de către OpenAI cu sediul în San Francisco, creșterea popularității IA a stârnit neliniști legate de impactul său negativ.

Sisteme AI se construiesc într-un ritm iresponsabil

La începutul acestui an, directorii generali din domeniul tehnologiei au semnat o scrisoare prin care cer o pauză de șase luni în laboratoarele de inteligență artificială care pregătesc sisteme puternice, avertizând că o astfel de tehnologie riscă să ducă la „dispariția umană”.

CEO-ul Conjecture, Connor Leahy, unul dintre cei peste 2.000 de experți și lideri tehnologici semnatari ai scrisorii, a declarat pentru Fox News Digital că „un grup mic de oameni construiește sisteme AI într-un ritm iresponsabil, cu mult peste ceea ce putem ține pasul”.

La rândul său, miliardarul Elon Musk a avertizat că IA va avea un impact dezastruos asupra existenței omenirii, dacă nu este gestionată corespunzător. „AI este mai periculoasă decât proiectarea aeronavelor prost construite sau a unor mașini, în sensul că are potențialul, oricât de mic, de distrugere civilizațională”, a spus Musk.

Șeful Open AI lansează un avertisment

CEO-ul Open AI, Sam Altman, a avertizat de curând Congresul SUA că evoluțiile Inteligenței Artificiale pot merge destul de prost și a cerut guvernului să reglementeze sectorul. „Dacă această tehnologie merge prost, poate merge destul de prost și vrem să lucrăm cu guvernul pentru a preveni acest lucru”, a spus Altman.

El a menționat care sunt cele mai mari temeri legate de riscurile muncii sale. „Cele mai mari temeri sunt că noi – domeniul, tehnologia, industria – putem să provocăm un prejudiciu semnificativ lumii. Cred că asta se poate întâmpla în moduri diferite”, a spus Altman. Avertismentele criticilor privind pericolele IA variază, de la răspândirea dezinformării, până la distrugerea completă a vieții biologice.