Până acum au convins trei grupuri de investiţii. Cel mai interesant este cazul unui fond de investiţii care deţine un teren de 15.000 mp, achiziţionat cu gândul la dezvoltarea unui nou mall. Surplusul de centre comerciale, mai ales pe zona de sud a Capitalei – terenul fiind situat într-o localitate învecinată la sud cu Bucureştiul – i-a determinat pe investitori să îşi regândească proiectul într-un ansamblu rezidenţial de 265 de locuinţe ecologice. Proiectul ar urma să atragă o investiţie de 25 mil. euro.
„Sperăm ca până de Crăciun să avem contractul semnat. Noi venim practic cu tehnologia Ozone Homes şi vom acţiona ca designeri şi dezvoltatori. Nu vă pot spune deocamdată numele companiei. Au realizat că centrele comerciale nu mai merg în acest moment, mai ales în Bucureşti, şi au schimbat planul“, a declarat Andrew Prelea, CEO şi acţionar al South Pacific.
Prelea a gândit afacerea cu locuinţe ecologice încă de acum doi ani, însă nu credea că va prinde pe piaţa locală, din cauza reticenţei pe care o au românii faţă de casele construite din materiale neconvenţionale. A realizat că va avea succes cu acest produs abia după criză, când atenţia românilor a început să se concentreze pe costul utilităţilor.
Potrivit reprezentanţilor companiei, noul sistem de construcţii ce foloseşte panourile structurale (SIP – Structurated Insulated Panel) poate aduce o economie la întreţinere, în cazul unei garsoniere de 51 mp, de 625 lei/an, adică 19.548 lei în 30 de ani, echivalentul a 15% din valoarea locuinţei.
Parteneriat strategic
Crearea companiei Ozone Homes, separat de grupul South Pacific, s-a realizat cu ajutorul unor investitori britanici care au intrat în parteneriat cu Andrew Prelea, cel care deţine controlul companiei.
Acelaşi parteneriat s-a format şi pentru fabrica de la Clinceni a cărei dezvoltare a însemnat o investiţie de circa 1 mil. euro şi unde se produc panourile necesare construcţiei.
„Pe lângă proiectul pilot pe care îl dezvoltăm în Tunari, pe un teren unde iniţial vroiam să îmi construiesc eu o locuinţă, suntem în negocieri pentru încheierea a trei parteneriate externe în care noi nu vom acţiona ca investitori, ci doar ca dezvoltatori şi furnizori ai acestei soluţii de construcţie“, a menţionat Prelea.
Al doilea parteneriat a fost încheiat cu nişte investitori imobiliari ce deţin un teren în NE României şi care aveau în plan construcţia de case pe sistem tradiţional. Aceştia şi-au schimbat strategia odată ce au realizat că piaţa vânzărilor este practic „moartă“. Soluţia Ozone Homes se pare că i-a convins, în primul rând datorită costurilor reduse care permit avansarea unui preţ de maxim 65.000 de euro pentru un apartamente cu trei camere. În acest caz, proiectul va cuprinde 600 de locuinţe.
Un al treilea parteneriat va fi semnat cu nişte investitori care deţin deja o dezvoltare imobiliară şi care au rămas cu un surplus de teren, potrivit pentru un cartier de 365 de case Ozone în SE Bucureştiului.
Cartier în insolvenţă
South Pacific a cerut deschiderea procedurii de insolvenţă a companiei South Pacific Group Melbourne Residence, prin care dezvoltă un cartier de 71 de vile în Tunari. Compania australiană deţine doar 50% din proiect, cealaltă jumătate fiind sub controlul Hardwick Holdings.
„Partenerul nostru mi-a cerut să le răscumpăr partea şi de aici a apărut divergenţa. Avem contractate 51 de vile, iar majoritatea clienţilor au fost mulţumiţi pentru că oricum nu aveau bani să achite diferenţa. Patru sau cinci persoane sunt nehotărâte, iar 4-5 au fost mutate în celălalt proiect al nostru“, a menţionat Andrew Prelea.
Proiectul Melbourne Residence este în faza de finisaje şi a fost dezvoltat printr-un credit de 5 mil. euro asigurat de BCR. Investiţia totală în proiect s-a ridicat la 9 mil. euro.
Întoarcerea preţurilor
South Pacific a investit până acum în România 25 mil. euro în dezvoltarea a 450 de case, din care mai are 62 nevândute, şi în achiziţia a 19 ha de teren în Tuneri, Otopeni şi Dascălu. Lui Andrew Prelea, acţionar alături de tatăl său în cadrul companiei, îi pare rău că în perioada de „boom“ ecomoic nu a făcut investiţii mai riscante.
„Îmi pare rău că am făcut investiţii prea sigure, aproape fără ajutorul creditelor. Am realizat că, spre deosebire de alte părţi ale lumii, băncile din România sunt mai ostile în cazul în care au o participaţie minoritară într-un proiect, decât atunci când sunt implicate majoritar“, a explicat Prelea.
Acesta estimează că cel târziu anul viitor, băncile vor începe să îşi asume pierderile şi vor trece la executarea datornicilor. În acelaşi timp, el nu crede că preţurile locuinţelor noi vor mai coborî prea mult, deoarece au fost construite la nişte costuri record.
„Astăzi nu poţi construi sub 450-700 de euro/mp, fără a include terenul şi utilităţile. Cred că preţul terenurilor va reveni la vechile valori, fie în 5 sau 10 ani“, a explicat omul de afaceri.
Andrew Prelea a anunţat că din acest moment activitatea companiei va fi concentrată pe construcţia de case ecologice. Proiectul pilot, denumit Avalon Residence, va cuprinde 40 de apartamente cu suprafeţe între 51 şi 74 mp. Unităţile vor fi dispuse în trei blocuri de tip P+1 şi vor avea două şi trei camere. Preţurile vor varia între 42.500 euro şi 63.750 euro, la care se adaugă 5% TVA. Lucrările vor fi demarate în primăvara anului viitor, după ce dezvoltatorul va avea şase rezervări. În prezent patru locuinţe sunt rezervate.
Emisia de gaze a materialelor folosite în acest sistem de construcţie este zero, rezistă la foc 120 de minute şi la un vânt de 250 km/h. Climatizarea este diferită de casele clasice. Sistemul de gaze a fost înlocuit cu unul pe electricitate. Sistemul de încălzire este similar cu cel al clădirilor de birouri. La proiectare se lasă o distanţă între plafon şi placa tavanului, loc unde vin introduse nişte tuburi de ventilaţie. O astfel de locuinţă se poate construi în trei zile, iar un cartier în trei luni. Şantierul poate fi deschis şi iarna, cu condiţia ca fundaţia să fie deja turnată.
Citeşte şi Casele tradiţionale pierd teren în faţa celor în stil american