luam in calcul o declaratie recenta a sa, in care evalua la circa 20 de milioane de euro valoarea de piata a Credisson, s-ar putea spune ca in buzunarul sau au intrat in jur de patru milioane de euro. Insa interesanta este mica istorie a acestei tranzactii, a carei valoare el insusi o compara cu cea de achizitie a unei banci. Anul trecut, a negociat mai bine de sase luni cu polonezii de la Enterprise Investors vanzarea unei cote de 41% din Credisson. Prin toamna, a fost semnat chiar si un acord de principiu in valoare de noua milioane de euro. Cu toate acestea, intelegerea a cazut. „Prin mai 2004, cand negocierile cu Enterprise Investors erau in curs, si-a facut aparitia Cetelem. La inceput nu au dat semne ca ar fi interesati de noi, dar in octombrie au venit cu decizia definitiva de a intra pe piata romaneasca“, povesteste Andronescu. Atunci, actionarii Credisson, adica el si Oresa Ventures (care controla 80% din companie), si-au reevaluat optiunile. Concluzia a fost ca ceea ce se dorea in final era atragerea unui investitor strategic. „Ne-am gandit, daca alegem fond de investitii, ce factor de multiplicare a investitiei avem si in ce orizont de timp? De fapt, scopul nostru era sa atragem un investitor strategic, asa ca am decis sa ardem o etapa care, oricum, ar fi fost una fortat intermediara in drumul nostru“, adauga Andronescu. Dupa aparitia in piata a zvonului conform caruia Credisson discuta cu Cetelem, au inceput sa vina oferte si de la alti investitori. Printre acestia, OTP Bank, AIG, Sofinco (filiala de credite de consum a Credit Agricole), Societe Generale si GE Capital. S-a facut chiar si o lista scurta, dar in final a fost aleasa oferta Cetelem. „Modelul nostru de business a fost foarte aproape de cel al francezilor. Sigur, a contat si aspectul material al tranzactiei“, spune Andronescu. Acum, omul de afaceri cantareste oportunitatile din piata. Urmatorul sau pas ar putea fi lansarea, impreuna cu alti investitori, unui fond de investitii. O alta afacere pe care vrea sa o dezvolte este din domeniul serviciilor medicale private, in care este deja prezent prin centrul Sanador, condus de sotia sa.
AFACERILE FANION ALE LUI ANDRONESCU
• In doi ani, Credisson a acordat credite de peste 210 milioane de euro unui numar de aproape 700.000 de persoane.
• Compania are peste 660 de angajati si opereaza o retea de 200 de puncte de vanzare. Anul trecut a obtinut un profit net de 1,5 milioane euro, dupa un varf de 6,6 milioane euro in 2003.
• Reteaua Flanco, infiintata in 1992, numara in prezent 85 de magazine. In 2004, compania a inregistrat vanzari de 106 milioane euro si un profit net de 4 milioane de euro. Oresa Ventures detine 65% din actiuni, DBG – 20%, iar Florin Andronescu – 15%.