”Au evaluat însă guvernanții cum ar fi arătat bugetul statului dacă exporturile nu creșteau? Mai existau încasări la celelalte capitole bugetare? Sau cum ar fi evoluat șomajul, balanța comercială și cea de plăți externe?”, se întreabă reprezentații ANEIR. Potrivit lor, ca și cum nu era de ajuns, Guvernul a declanșat acum ”un adevărat măcel” la adresa exportatorilor, și nu numai a lor.
”A introdus pomelnicul cu noi biruri fiscale, de natură să submineze competitivitatea produselor românești pe piețele externe. Dacă BNR face eforturi de ani de zile să asigure stabilitatea cursului de schimb, cu o ușoară depreciere a monedei naționale, tocmai pentru a nu slăbi competitivitatea la export, acum Guvernul vine să dărâme toată această construcție ce s-a dovedit eficientă, dovadă fiind primul loc în UE ocupat de România în privința dinamicii exporturilor”, au adăugat reprezentanții ANEIR.
În opinia lor, analizând proiecția bugetară pentru 2014, nu se pot identifica factorii care să genereze creșterea cererii interne: prin majorarea salariului minim și a celui pentru medicii redizenți și a cadrelor didactice debutante (10%), ori a pensiilor (3,75%) nu se pot acoperi pierderile de competitivitate generate de cele aproximativ 5 miliarde de lei, cât cumulează la nivelul unui an noile biruri fiscale pentru întreaga societate.
Și cum 82,2% din exportul României îl realizează companiile cu capital străin, ”parte din acestea nu vor pregeta să caute noi locații de producție”, mult mai prietenoase cu antreprenorii, continuă ANEIR. O altă problemă este legată de situația dramatică a creditării în mediul de afaceri.
Practic, de mai bine de un an de zile băncile comerciale cu capital străin și-au retras sursele de finanțare, dând semnalul migrației și pentru investitorii nebancari, gata să le imite procedura. ”E doar o chestiune de timp. Dacă banii se pot muta mai rapid, echipamentele și instalațiile industriale presupun o procedură mai îndelungată. Dar, din păcate, de cele mai multe ori procesul este ireversibil. Odată dislocată o capacitate de producție din România cu greu va mai reveni”, explică ANEIR.
ANEIR: ”Exportatorii, puși la zid”
13 noiembrie 2013, 13:43
Ultima modificare în 13 noiembrie 2013, 15:43
Din 2010, exporturile au crescut continuu, reprezentând principalul factor de relansare a economiei românești. Totuși, în acest context, reprezentanții ANEIR (Asociția Națională a Exportatorilor și Importatorilor din România) spun că exportatorii ”au fost puși la zid”, guvernații acuzând-i că „le-au rambursat TVA-ul” (practică generalizată în toate lumea) și că acest fapt ar fi generat ”recenta rectificare bugetară negativă”.
Etichete: exporturi,
taxe
Publicat in categoriile: Companii
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Companii
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- ANCOM restrânge reglementările pentru serviciile de telefonie fixă
- UPC lansează o nouă platformă online
- Ministrul Economiei crede că situaţia economică de la Oltchim este stabilă
- (P) Noua Mazda3 este disponibilă pentru test drive în toate showroom-urile din România
- În următorul deceniu, consumul de gaze va creşte cu o treime faţă de nivelul actual
- Alstom: 9,4 mld. euro, valoarea comenzilor în șase luni
- Lucia Varga: România îşi exportă materiile prime; trebuie să treacă la valorificarea acestora
- Bosch lucrează la un pilot automat pentru automobile
- ArcelorMittal a raportat un profit trimestrial peste aşteptări
- Parteneriatul Public Privat: De ce trebuie introduse garanţii pentru finanţări