”Au evaluat însă guvernanții cum ar fi arătat bugetul statului dacă exporturile nu creșteau? Mai existau încasări la celelalte capitole bugetare? Sau cum ar fi evoluat șomajul, balanța comercială și cea de plăți externe?”, se întreabă reprezentații ANEIR. Potrivit lor, ca și cum nu era de ajuns, Guvernul a declanșat acum ”un adevărat măcel” la adresa exportatorilor, și nu numai a lor.
”A introdus pomelnicul cu noi biruri fiscale, de natură să submineze competitivitatea produselor românești pe piețele externe. Dacă BNR face eforturi de ani de zile să asigure stabilitatea cursului de schimb, cu o ușoară depreciere a monedei naționale, tocmai pentru a nu slăbi competitivitatea la export, acum Guvernul vine să dărâme toată această construcție ce s-a dovedit eficientă, dovadă fiind primul loc în UE ocupat de România în privința dinamicii exporturilor”, au adăugat reprezentanții ANEIR.
În opinia lor, analizând proiecția bugetară pentru 2014, nu se pot identifica factorii care să genereze creșterea cererii interne: prin majorarea salariului minim și a celui pentru medicii redizenți și a cadrelor didactice debutante (10%), ori a pensiilor (3,75%) nu se pot acoperi pierderile de competitivitate generate de cele aproximativ 5 miliarde de lei, cât cumulează la nivelul unui an noile biruri fiscale pentru întreaga societate.
Și cum 82,2% din exportul României îl realizează companiile cu capital străin, ”parte din acestea nu vor pregeta să caute noi locații de producție”, mult mai prietenoase cu antreprenorii, continuă ANEIR. O altă problemă este legată de situația dramatică a creditării în mediul de afaceri.
Practic, de mai bine de un an de zile băncile comerciale cu capital străin și-au retras sursele de finanțare, dând semnalul migrației și pentru investitorii nebancari, gata să le imite procedura. ”E doar o chestiune de timp. Dacă banii se pot muta mai rapid, echipamentele și instalațiile industriale presupun o procedură mai îndelungată. Dar, din păcate, de cele mai multe ori procesul este ireversibil. Odată dislocată o capacitate de producție din România cu greu va mai reveni”, explică ANEIR.