Exporturile au început să se încadreze pe un trend descendent începând din luna martie, în pofida faptului că în primele două luni acestea au contribuit la creşterea economică, a declarat, marţi, la Târgul Internaţional de Investiţii de la Bucureşti, Mihai Ionescu, secretar general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).
”Pornind de la ceea ce se întâmplă pe piaţa din România la ora actuală, propun nişte sugestii. România merge bine, după mesajele transmise de autorităţile române, dar chiar dacă exportul a fost motorul principal al creşterii economice în primul trimestru, în ultimele trei luni economia a început să scârţâie. Ianuarie şi februarie au fost pe creştere, plus un excedent de cont curent, dar, începând din martie, exporturile sunt în cădere pentru că sunt lucruri care se petrec sub ochii noştri. Dacă guvernanţii nu înţeleg gravitatea măsurilor luate, lucrurile nu vor merge mai bine”, a afirmat Ionescu, citat de Agerpres.
Potrivit reprezentantului ANEIR, chiar dacă, în prezent, România nu mai deţine combinate şi fabrici care altădată însemnau foarte mult în industrie, valoarea exporturilor se cifrează la peste 47 miliarde de euro, din care cea mai mare parte realizate de firmele străine.
”Anul acesta sunt prevăzute fonduri europene de 6,5 miliarde de euro care sunt aşteptate să intre în economia românească. România nu mai are multe capacităţi de producţie, nu mai avem combinate chimice, fabrici de camioane, de tractoare, de montat televizoare, aparate de radio, de cinescoape, de utilaje petroliere şi miniere. Cu toate acestea, exportul românesc, care în 1989 se cifra la circa 10,8 miliarde de euro, astăzi este de 47 de miliarde de euro. 82% dintre exporturile ţării le fac firmele străine”, a punctat Mihai Ionescu.
Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în primul trimestru al acestui an exporturile FOB au fost de 50,855 miliarde lei (11,579 miliarde euro), iar importurile CIF au fost de 55,562 miliarde lei (12,652 miliarde euro). Comparativ cu trimestrul I 2012, exporturile au crescut cu 5,6% la valori exprimate în lei (4,6% la valori exprimate în euro), iar importurile au scăzut cu 0,1% la valori exprimate în lei (1,1% la valori exprimate în euro).