publicat in Capital, iti exprimai dezamagirea fata de imaturitatea oamenilor de creatie publicitara. Ce-a mai ramas din acea dezamagire, acum, cand vezi indeaproape ambele tabere, publicitari si oamenii de marketing?
Aneta Bogdan: Atunci, in calitate de client, eram nemultumita ca partenerii de publicitate nu puteau sa-mi ofere maturitatea umana si profesionala pe care o asteptam. Intre timp, cunoscand ambele perspective, am devenit mai intelegatoare fata de omul de creatie, vazand cat de putin i se cere din partea omului de marketing. si mai mult decat atat, constat cat de ezitant este omul de marketing roman, cat este de lipsit de indrazneala, de curaj si de viziune.
Capital: De ce ii lipseste curajul: este slab pregatit, pus pe capatuiala, nu ii pasa de branduri?
Aneta Bogdan: Pe de o parte, il vad nepregatit profesional, pe de alta parte, constat ca este lipsit de pasiune si de credinta in ceea ce face. Daca-i intrebi pe marii directori de marketing la ce cursuri au fost, ce carti au citit, cu cine au discutat in toti acesti ani in care au lucrat, de la cine au invatat, o sa-ti raspunda ca seful care i-a angajat nu crede in ei, in valoarea lor, in marketing. Nu stiu cum sa explic aceasta atitudine, poate prin perioada de tranzitie care ne-a marcat pe toti. Mi se pare ca acum cinci-sase ani oamenii de marketing si de publicitate cu care lucram erau mult mai pasionati decat sunt acum. si acest lucru mi se pare cel mai dureros.
Capital: Cum explici aceasta blazare?
Aneta Bogdan: Probabil ca au avut prea putine victorii si prea putine provocari adevarate si, intr-un fel sau altul, au dezarmat. S-a instituit pe piata un curent de gherila in care pasiunea a fost inlocuita cu scenarita, cu zvonistica de genul „orice cont poti sa-l iei pe usa din dos si nu pe competenta”, cu ideea gresita ca trebuie sa vinzi foarte ieftin ca sa reusesti. Industria este guvernata de un capital emotional negativ. Cand am parasit baricada clientilor, m-am asteptat sa gasesc mult mai multi entuziasti in piata de marketing si publicitate. Din pacate, industria nu a evoluat in ultimii ani. Foarte multa lume crede ca marketingul nu este o stiinta si nu necesita o baza de cunostinte, ci pur si simplu este o chestie de „nas”, de inspiratie… Numai ca pentru a fi profesionist in marketing, trebuie in primul rand sa stii carte, apoi sa exersezi foarte mult. Nu pot sa inteleg de ce nici unuia dintre liderii industriei nu-i pasa. Mie imi pasa! Eu vreau sa ies la pensie din aceasta industrie.
Capital: Poate ca liderii industriei au alta agenda.
Aneta Bogdan: Nu, nu cred. Cred ca este vorba de superficialitate, neatentie si cred ca viata lor este cumva deja aranjata.
Capital: Spune-mi concret o dezamagire!
Aneta Bogdan: Lipsa unui forum profesionist in care sa se discute foarte serios despre un brand, un nume, o identitate vizuala, o campanie de publicitate.
Capital: Oamenii n-au timp de trancaneala.
Aneta Bogdan: Forumul nu trebuie sa fie neaparat un chat pe web. Eu ma refer la seminarii si conferinte. Sunt dezamagita de modul cum se prezinta oamenii industriei in conferinte. Nimeni nu impartaseste invatatura cu nimeni. Daca nu exista o impartasire a cunostintelor de o parte si de alta, a problemelor, a viziunii, a viselor fiecarei parti, de ce crezi ca ar putea industria sa evolueze? Pe piata noastra e un dialog al surzilor: oamenii de marketing vorbesc despre problemele lor interne, de management, iar oamenii de publicitate vorbesc despre dorintele si visele lor.
Capital: Se „viseaza” mult in creatia publicitara romaneasca?
Aneta Bogdan: Din ceea ce vad in ultimul timp, cred ca se viseaza tot mai putin. Vad doar lucruri comune, nu vad idei unice, nu vad indrazneala. Este o chestie din asta… calduta, calduta, calduta. Or, acest „caldut” iti aranjeaza vanzarile pe o perioada scurta, cat esti pe TV sau pe outdoor, dar cand pleci de acolo lumea te inlocuieste usor cu altcineva, daca n-ai reusit sa construiesti o relationare cu mintea si cu inima lor astfel incat ei sa te astepte, sa te urmareasca.
Capital: Citez din acelasi articol: „Poate asa ne explicam si starea majoritatii brandurilor de pe piata. Fara maturitate. Fara consistenta. Fara viziune. Fara curaj.” Ce poti taia acum din aceasta enumerare?
Aneta Bogdan: In acest moment cred ca inca nu putem taia, pentru ca toate aceste lucruri nu se pot rezolva intr-un an, doi. Sunt lucruri care au nevoie de timp. Brandurile se construiesc foarte greu, dar se darama usor. Cu cat ai bani mai multi, in fapt, cu atat le faci varza mai repede, daca nu esti atent.
Capital: Participi la numeroase mese rotunde, seminarii, unde prezinti comunicari si prelegeri. Nu ti se pare ca este o pierdere de vreme?
Aneta Bogdan: Nu, nu este o pierdere de vreme! Este datoria mea si o voi face in continuare. Eu imi fac treaba si spun lucruri pe care le-am gasit in cei doi ani de branding si in cei opt ani de marketing. Ma consider un model in aceasta industrie si asta inseamna ca trebuie sa dau mai mult decat primesc. Daca ar proceda asa mai multi, ce bine am duce-o!
Carte de vizita
Aneta Bogdan, Managing Partner la compania Brandient.
Studii: MBA la Open University UK, Facultatea de Comert, ASE Bucuresti.
Calificari profesionale: Chartered Marketer si Membru al Chartered Institute of Marketing, UK.
Activitate:
· A ocupat diferite functii de conducere in departamentul de marketing si comunicare Mobifon (coordonator marketing, director de publicitate, director de comunicare ) 1997 2002. Scrie articole si participa la conferinte tinute in tara si in strainatate pe teme de branding.
· In iulie 2002 a fondat compania de consultanta si design de brand Brandient.
Starea civila: casatorita cu Mihai Bogdan, au o fetita Ana Bogdan.
Pasiuni: citeste mult, mult mai putin decat isi doreste.
Aneta Bogdan despre branduri:
Unirea: Prima demonstratie ca un brand care are in spate un produs ieftin poate sa aiba personalitate si atractie. A creat un consum virtual pozitiv, foarte benefic pentru brand.
Dorna (apa): Demonstratie de branding in forta (competentele si resursele lui Coca-Cola si-au spus cuvantul).
Rompetrol: Greu sa-i definesc personalitatea, pentru ca asa cum a fost comunicat pana acum, nu mi-a spus in ce crede si de ce ar trebui sa-l prefer altor branduri.
Pro TV: Probabil cel mai important brand din media romaneasca. A plecat cu o promisiune foarte clara, libertate si indrazneala, dar in timp produsul a tradat brandul. Are nevoie de repozitionare.
Ad’Or: Identitate vizuala clara, dar ii lipseste promisiunea. Probleme de imagine mari. Cinic vorbind, reflecta industria.
Romtelecom: E un brand de servicii, dar sefii lui n-au aflat inca acest lucru. Brandul nu este pozitionat. Totusi, mi-a placut campania legata de Jocurile Olimpice.
Timisoreana: Greu de construit un brand in aceasta categorie foarte competitiva – toata lumea s-au dus in aceeasi promisiune: grup de prieteni care se distreaza.
Kandia: Nume frumos (desi nu e unic). O pozitionare interesanta in erotism. A invatat mai repede decat competitorii ce inseamna identitate de produs. Sunt foarte curioasa cum vor continua comunicarea.
Romania: Este un brand cu o asociere negativa pentru cei mai multi din afara si dinauntru. Are nevoie de un exercitiu de rebrandare care sa se bazeze pe definirea identitatii nationale, si de abia dupa aceea sa construiasca promisiunile care sa atraga investitorii, turistii straini si cumparatorii de marfuri locale.
Capital: Daca ai avea un milion de dolari, in care dintre brandurile de mai sus ai investi?
Aneta Bogdan: In brandul Romania, de aici isi pot lua puterea toate celelalte branduri.