1. Materialul saditor viticol (de plantare) este constituit din:
a) vite altoite – vite obtinute prin altoire intre butasul altoi si butasul portaltoi, cu lungimea minima de 30 cm, avand cel putin 3 radacini principale si cordita maturata pe o lungime minima de 10 cm, destinate infiintarii de plantatii sau plantarii in goluri;
b) vite nealtoite din soiuri roditoare – vite obtinute prin inradacinarea butasilor de vita de vie roditoare, de diferite lungimi, avand cel putin 3 radacini principale si cordita maturata pe minimum 10 cm, destinate plantarii pe terenuri nisipoase, in care nu exista pericolul atacului de filoxera radicicola, sau pe orice tip de sol, in cazul soiurilor rezistente la filoxera, forma radicicola;
c) vite portaltoi – vite obtinute prin inradacinarea butasilor portaltoi, cu lungimea de minimum 30 cm, avand cel putin 3 radacini principale si cordita maturata pe o lungime minima de 10 cm, destinate infiintarii de plantatii de portaltoi sau plantarii in goluri.
2. Materialul de inmultire este constituit din:
a) coarde altoi – ramificatii in varsta de 1 an ale tulpinii, cu lemnul maturat, avand lungimea de cel putin 8 ochi viabili si diametrul minim de 7 mm, obtinute din plantatii recunoscute de vite nobile, destinate obtinerii de altoi sau de butasi pentru inradacinare;
b) butasi din soiuri roditoare pentru inradacinare – portiuni provenite din coarde altoi, cu lungimea minima de 30 cm si diametrul de cel putin 6 mm, avand 1-2 ochi viabili in partea lor superioara;
c) coarde portaltoi – ramificatii in varsta de 1 an ale tulpinii, cu lungimea de 40-80-120 cm (de 1-2-3 lungimi), obtinute in plantatiile recunoscute de portaltoi, destinate obtinerii de butasi portaltoi cu lungimea de minimum 30 cm si diametrul de minimum 7 mm;
d) butasi de portaltoi pentru altoire – portiuni provenite din coarde portaltoi cu lungimea minima de 30 cm si diametrul internodului de cel putin 7 mm, masurat la mijlocul butasului;
e) butasi portaltoi pentru inradacinare – portiuni provenite din coarde portaltoi, cu lungimea minima de 30 cm si diametrul internodului de cel putin 6 mm, masurat la mijlocul butasului, avand in partea lor superioara 1-2 ochi viabili.
3. Categoriile biologice de material folosit in viticultura sunt definite astfel:
a) materialul amelioratorului este materialul saditor viticol care:
– a fost produs de ameliorator sau sub directa sa responsabilitate;
– este destinat producerii de material saditor viticol din categoria biologica prebaza, pornind de la o plantatie cu material initial.
Prin ameliorator se intelege institutia sau persoana care a creat sau a identificat prin metode stiintifice un soi sau o clona. Amelioratorii pot fi institute si statiuni de cercetare si dezvoltare vitivinicola, institutii de invatamant superior de profil agricol, intreprinderi particulare specializate, asociatii intre institutii de cercetare si dezvoltare vitivinicola, intreprinderi particulare si firme straine, persoane fizice.
Prin mentinator se intelege institutia sau persoana indicata in Registrul de stat, avand responsabilitatea de a mentine un soi cu caracteristicile avute la data inscrierii. Mentinatorul poate fi, de asemenea, amelioratorul soiului sau o persoana juridica ori fizica autorizata, careia amelioratorul i-a transferat acest drept printr-o tranzactie legala;
b) materialul prebaza este materialul saditor viticol care:
– a fost produs de mentinator;
– este constituit din clone libere de bolile virotice recunoscute prin reglementarile in vigoare, plantate pe familii sanitare;
– provine din plantatii cu materialul initial, in care exista o garantie totala ca solul nu este infestat cu organisme daunatoare sau cu vectori ai acestora, in special cu nematozi – vectori ai virusurilor;
– este destinat producerii de material saditor viticol din categoria biologica baza. Plantatiile cu material prebaza se infiinteaza in unitatile titulare de brevet al soiului nou, respectiv al clonei, cu material provenit din plantatia de conservare, in prealabil testat la bolile virotice recunoscute prin reglementarile in vigoare, in conditiile in care solul nu este infestat cu nematozi – vectori;
c) materialul baza este materialul saditor viticol care:
– a fost produs de mentinator sau sub directa sa responsabilitate;
– provine din plantatii de inmultire infiintate cu material saditor viticol din categoria biologica prebaza, pe soluri pentru care exista o garantie maxima ca sunt libere de organisme daunatoare sau de vectori ai acestora;
– este liber de bolile virotice recunoscute prin reglementarile in vigoare;
– este destinat producerii de material saditor viticol din categoria biologica material certificat;
d) materialul certificat este materialul saditor viticol care:
– a fost produs de agenti economici autorizati;
– provine din plantatii-mama furnizoare de coarde si de butasi portaltoi, libere de bolile virotice recunoscute prin reglementarile in vigoare, infiintate cu material saditor viticol din categoria biologica baza;
– este destinat obtinerii vitelor altoite certificate;
e) vite altoite certificate:
– au fost produse de agenti economici autorizati;
– provin din plantatia de material certificat;
– sunt destinate infiintarii plantatiilor de productie;
f) materialul standard este materialul saditor viticol care:
– a fost produs de agenti economici autorizati;
– provine din plantatii rezultate din vite altoite certificate;
– este destinat infiintarii de plantatii de productie.
Acest material dispare in momentul in care productia de material saditor viticol certificat acopera toate solicitarile.
In cazul vitelor altoite, categoria biologica se stabileste in functie de cea a materialului de inmultire folosit la altoire, dupa cum urmeaza:
– vitele altoite din categoria biologica prebaza se obtin prin folosirea de altoi din categoria prebaza si portaltoi din categoria prebaza;
– vitele altoite din categoria biologica baza se obtin prin folosirea de altoi din categoria baza si portaltoi din categoria baza;
– vitele altoite din categoria biologica certificat se obtin prin folosirea de altoi din categoria certificat si portaltoi din categoria certificat.
In toate combinatiile de altoire in care unul dintre partenerii altoi sau portaltoi este din categoria biologica standard rezulta vite altoite de aceasta categorie.
Vitele portaltoi, precum si vitele nealtoite din soiuri roditoare au categoria biologica identica cu cea a butasilor din care provin, atunci cand sunt respectate cu rigurozitate conditiile tehnice si biologice in pepiniera si in afara acesteia, de testare, de manipulare, conditionare, etichetare si transport.