Piaţa serviciilor de angajare temporară a depăşit anul trecut valoarea de 100 de milioane de euro, în creştere cu peste 11% faţă de 2010, potrivit companiei de consultanţă în resurse umane Trenkwalder.
Pentru anul în curs, Trenkwalder estimează că piaţa de profil ar putea creşte cu 5 – 10%, iar numărul angajaţilor cu contracte încheiate pe perioade de timp determinate va avea o pondere în creştere în numărul total de angajaţi.
"La finalul anului 2010, estimăm o creştere de 7% în 2011 a acestei pieţe a serviciilor de recrutare pentru angajaţi pe durate de timp determinat, însă revenirea economiei a generat un avânt mai mare decât cel aşteptat. Acest reviriment mă face să estimez că şi anul acesta piaţa de profil va creşte cu cel puţin 5%, poate chiar cu 10%", a declarat directorul general al Trenkwalder, Bogdan Florea.
În ceea ce priveşte creşterea ponderii numărului de angajaţi pe perioade de timp în total număr de salariaţi, compania subliniază că angajatorii se bazează pe acest sistem pe fondul nevoii de a-şi ajusta numărul de angajaţi cu volumul de muncă generat de comenzi, dar şi de a avea costuri operaţionale mai scăzute. Mai mult, avantajele acestui sistem au început să fie sesizate de tot mai multe companii medii şi mici.
Pe fondul creşterii generale din cursul anului 2011, ultimul trimestru a adus mai multe solicitări pentru angajare temporară în vestul şi centrul ţării, respectiv în Sibiu, Timişoara şi Arad, iar cele mai puţine cereri în T4 au venit din Cluj, Braşov şi Iaşi. În 2012, în ceea ce priveşte numărul de solicitări, Sibiu şi Cluj îşi menţin aceleaşi poziţii ca şi până acum.
"Până acum, poziţiile de ingineri (doar în anumite domenii) şi cele de personal calificat pe meserii (sudori, lăcătuşi montatori etc.) s-au ocupat mai greu. În ianuarie 2012, am avut un număr mai mare de candidaţi pentru poziţiile care prezintă o experienţă similară, fără să fie necesară o calificare specifică", a declarat directorul general al Trenkwalder, Bogdan Florea.
Angajarea temporară reprezintă o alternativă rentabilă pentru marile companii datorită dinamicităţii, flexibilităţii şi nu în ultimul rând, datorită reducerii costurilor interne. Toate procedurile pe care le implică, de regulă, angajarea de personal vor fi derulate de managerii de personal din compania Trenkwalder.
Trenkwalder este una dintre cele mai mari companii de recrutare, selecţie şi plasare de personal, având nouă filiale în Sibiu, Bucureşti, Piteşti, Oradea, Timişoara, Cluj, Iaşi, Arad, Braşov, cu 70 de consultanţi şi venituri consolidate de 20 de milioane de euro în 2010 (Trenkwalder şi Trenkwalder Sobis), scrie Agerpres.
Prezentă în România din 2006 prin achiziţia companiei locale Sobis Consult, compania este condusă de Bogdan Florea, care deţine 15% din acţiuni, acţionarul majoritar fiind Trenkwalder Austria – una dintre cele mai mari firme de recrutare şi plasare de personal din Europa, cu venituri de peste un miliard de euro în 2009 şi prezenţă în 20 de ţări.