Angajații ANAF au prejudiciat statul cu 28 milioane lei în 2020! Comparația cu 2019

ANAF

SURSA FOTO: INQUAM Photos / Octav Ganea

Conform unui raport al ANAF, în 2020 au fost 350 de acte de control. În urma controalelor realizate la nivel teritorial s-a estimat un prejudiciu privind fondurile publice de 28,1 milioane lei, anul trecut.

Conform unui raport al ANAF, în 2020 au fost 350 de acte de control. Este vorba despre rapoarte de control intern, note de control intern și de soluționare a petițiilor. În urma controalelor realizate la nivel teritorial s-a estimat un prejudiciu privind fondurile publice de 28,1 milioane lei, anul trecut.

Astfel de controale se desfășoară anual. În 2019, de exemplu, au fost 287 acte de control intern și au fost estimate prejudicii de aproximativ 5 milioane lei. Acest lucru înseamnă că suma din 2020 este de 5,6 ori mai mare.

În 2018, prejudiciile descoperite erau de 15,7 milioane lei.

Conform ANAF, politica de integritate pentru anul 2020 a avut ca principal obiectiv prevenirea faptelor de încălcare a eticii şi integrităţii.

La nivelul Direcției generale de integritate și a serviciilor de control intern din cadrul structurilor teritoriale:

  • au fost efectuate peste 7.700 de verificări, în creștere față de numărul celor din anul 2019,
  • au fost organizate şi desfășurate 45 de sesiuni de prevenire prin informare şi instruire, la care au participat 1.073 de funcționari publici, din toate structurile Agenţiei.
  • au fost aplicate chestionare de evaluare pentru determinarea gradului de cunoaştere a legislației privind măsurile preventive anticorupţie, unui număr de 2.236 persoane, din care 1.521 persoane cu funcţii de execuţie și 715 persoane cu funcţii de conducere.

Legea care îi scapă de închisoare pe evazioniști ar putea fi modificată

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a declarat vineri, 28 mai, că Ministerul nu a susținut legea prin care evazioniştii scapă de închisoare dacă achită prejudiciul.

Liberalul a precizat că există un grup de lucru care analizează impactul acestei legi, grup din care fac parte reprezentanți ai ANAF, ai Ministerului Finanțelor și ai celui de Justiție.

Nazare a punctat că trebuie analizat dacă resursele administrative vor fi cheltuite pe recuperarea prejudiciilor de până în 100.000 de euro sau pe recuperarea marilor prejudicii.

Amintim că proiectul de lege în cauză, inițiat de fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu, prevede că inculpații pentru evaziune fiscală scapă de închisoare și primesc doar amendă dacă prejudiul constatat este de până în 100.000 de euro și dacă îl achită integral.

Mai mult, dacă evazioniștii achită încă 20% în plus, ei scapă de orice pedeapsă, indiferent de cuantumul prejudiciului.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea