Salariații ANAF vor bani în plus
Angajații ANAF vor un spor de 20% în plus la salariu pentru suprasolicitare neuropsihică. Iar pentru acesta, au apelat la instanță. Sporul a existat în trecut, dar a fost eliminat prin lege în 2017.
Potrivit Digi24, în acest caz este vorba de mai mulți angajați ANAF care se judecă cu statul pentru a recâștiga acest spor de 20% pentru suprasolicitare neuropsihică. Peste 260 de dosare sunt pe rol, inițiate de sute de angajați.
Trebuie menționat că pentru cei care lucrează la ANAF există deja un spor pentru condiții vătămătoare de 15% din salariul de bază. Astfel, acest spor de 20% s-ar adăuga la sporul deja existent.
Conform sursei citate, sunt, însă, și alte instituții care primesc acești bani în plus pentru suprasolicitare neuropsihică. Este cazul magistraților și profesorilor.
Salariul oferit pentru o persoană care își dorește o carieră în administrația fiscală, pornește pentru un post de debutant sau asistent de la 3.600 de lei net, în timp ce un inspector ANAF poate câștiga până la 6.200 de lei pe lună.
SindFISC a declanșat conflictul de muncă
Sindicatul Naţional Finanţe Publice – SindFISC, prin Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) – organizaţie sindicală la care este afiliat, a transmis că a hotărât declanşarea conflictului de muncă. La nivelul grupului de unităţi constituit din Ministerul Finanţelor şi instituţiile din subordinea acestuia. Și anume: Aparatul Propriu al Ministerul Finanţelor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – ANAF (aparat propriu cu instituţiile din subordine: Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili – DGAMC şi Direcţiile Generale Regionale ale Finanţelor Publice – DGRFP-uri), Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor – ONPCSB, Oficiul Naţional Pentru Achiziţii Centralizate – ONAC, Autoritatea Vamală Română – AVR, Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc – ONJN şi Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar – ASPAAS.
Conflictul de muncă a fost declanşat ca urmare a neidentificării şi neimplementării unor soluţii reale, concrete la revendicările salariaţilor. Urmare a ȋntâlnirii cu Ministrul Finanţelor, au fost convenite unele aspecte consemnate ȋn procesul verbal încheiat în aceeaşi dată. Ulterior ȋnsă aceste revendicări nu şi-au găsit rezolvarea, precizează sindicaliștii.
În consecinţă, FNSA a sesizat Ministerul Muncii despre declanşarea conflictului de muncă. A solicitat ca acesta să-şi exercite rolul de mediator prin organizarea procedurii de conciliere, conform legii. Și a transmis notificari privind declaşarea conflictului catre toate instituţiile menţionate mai sus.