Reprezentanţii angajaţilor ANL subliniază că instituţia se autofinanţează şi nu depinde de subvenţii de la bugetul de stat, iar mutarea personalului la minister ar adăuga o cheltuială suplimentară, nu o economisire.
„Preluarea salariilor nu duce la economii reale”
Potrivit angajaţilor ANL, proiectul de reorganizare urmăreşte, de fapt, să preia resursele financiare pe care agenţia le-a acumulat, nu să realizeze economii în adevăratul sens al cuvântului.
„ANL are autonomie financiară, cheltuielile cu salarizarea personalului şi cele de funcţionare se asigură din resursele constituite conform legii, fără alocaţii de la bugetul de stat cu această destinaţie”, explică aceştia.
Angajaţii atrag atenţia că, în acest moment, ANL funcţionează fără a afecta bugetul naţional, având un parteneriat solid cu sectorul privat de construcţii şi autorităţile publice locale.
Reducerea personalului în cadrul ANL
De asemenea, angajaţii ANL menţionează că agenţia a făcut deja economii prin reducerea personalului, cu 52 de posturi tăiate, dintre care 15 funcţii de conducere şi 37 funcţii de execuţie. Conform acestora, doar 50 de angajaţi vor fi preluaţi de MDLPA, iar restul de 74 vor rămâne fără locuri de muncă, în condiţiile în care agenţia nu beneficiază de subvenţii de la bugetul de stat.
„Deci, economia constă în a da afară 74 de angajaţi care îşi susţin salariile şi a aduce la MDLPA 50 de salariaţi, pe care îi plătim din bani publici?”, întreabă retoric angajaţii ANL.
Alegerea criteriilor pentru preluarea posturilor
Un alt punct de îngrijorare este lipsa de transparenţă cu privire la criteriile pe care Ministerul Dezvoltării le va utiliza pentru a selecta angajaţii care vor fi preluaţi prin concurs. În prezent, angajaţii ANL nu cunosc statutul acestora sau nivelul de salarizare care va fi aplicat.
Raportul Băncii Mondiale şi criticile privind planificarea resurselor
În sprijinul acestor nemulţumiri, angajaţii ANL aduc în discuţie un raport al Băncii Mondiale, care subliniază că România nu dispune de un proces coerent şi strategic de planificare a resurselor umane în sectorul public.
Aceasta ridică semne de întrebare asupra eficienţei măsurilor luate în procesul de reorganizare a instituţiilor publice.
Proiecte majore în derulare
În ciuda acestor dispute interne, ANL continuă să implementeze proiecte majore pentru construcţia de locuinţe. În prezent, agenţia are în derulare proiecte pentru construirea a 6.318 locuinţe, solicitate de 218 primării şi 16 consilii judeţene. În plus, în evidenţele ANL se află cereri pentru construcţia a peste 14.000 de locuinţe.
Angajaţii ANL avertizează că preluarea investiţiilor de către autorităţile publice locale ar putea duce la creşterea costurilor, din cauza lipsei de personal de specialitate la nivelul acestora.
Eficienţa costurilor în construcţia de locuinţe
Un alt argument adus de angajaţii ANL se referă la eficienţa costurilor de construcţie. Aceştia precizează că ANL reuşeşte să construiască locuinţe la un cost mai mic decât alte instituţii ale MDLPA, iar costurile de edificare a locuinţelor realizate prin programele implementate de agenţie sunt mai mici comparativ cu cele ale altor categorii de locuinţe ale ministerului.
În 2024, costul unitar pentru locuinţele finalizate a fost de 832 Euro/mp, inclusiv TVA, în timp ce costul pentru procedurile de achiziţie publică a fost de 887 Euro/mp.
Fondurile ANL, exclusiv pentru tineri
Angajaţii ANL subliniază că agenţia are statutul de agenţie de implementare a unor împrumuturi acordate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru finanţarea a peste 24.000 de locuinţe.
Fondurile obţinute din vânzarea locuinţelor sunt destinate exclusiv construcţiei de locuinţe pentru tineri, iar acestea sunt colectate într-un cont cu destinaţie specială în Trezorerie.
Astfel, există îngrijorări că reorganizarea ar putea duce la preluarea unor resurse financiare care nu sunt destinate nevoilor publice, ci ar putea fi folosite pentru cheltuieli curente.
Cseke Attila anunţă reorganizarea ministerului
Pe fondul acestor proteste, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunţat că ministerul va fi reorganizat, reducându-se peste 500 de posturi, inclusiv de conducere.
Două dintre instituţiile subordonate, ANL şi Institutul Naţional de Administraţie (INA), vor fi desfiinţate, atribuţiile lor urmând să fie preluate de minister. Ministrul a explicat că această reorganizare ar urma să aducă o economie de aproximativ 22,6 milioane de lei anual.
În concluzie, angajaţii ANL consideră că reorganizarea nu urmăreşte eficientizarea activităţii, ci doar preluarea resurselor financiare acumulate de agenţie.
Aceştia cer transparenţă în privinţa criteriilor de selecţie a personalului şi avertizează că măsurile luate ar putea afecta eficienţa şi costurile în construcţia de locuinţe destinate tinerilor.