Principalele cereri ale delegației angajaților ANRE

Conducerea ANRE a respins mai multe solicitări făcute de o delegație a angajaților instituției, care a participat la negocierea contractului colectiv de muncă.

Potrivit G4 Media, principalele cereri ale delegației au fost creșterea cu 15% a salariilor, o primă pentru angajații care au certificat de acces la informații clasificate (ORNISS) și o primă pentru bărbați de 300 de lei, de Ziua Bărbatului.

Aceste cereri au fost făcute în contextul problemelor majore legate de creșterea deficitului bugetar, premierul Marcel Ciolacu anunțând o ordonanță de urgență pentru reducerea cheltuielilor din instituțiile bugetare.

O parte din presă, precum și opoziția, a criticat ANRE pentru salariile de mii de euro și angajarea unor persoane fără legătură cu activitatea instituției, doar pe baza legăturilor politice. ANRE are deja 360 de angajați, mai mult decât instituții similare din țări mai mari. Cu toate acestea, un proiect de lege prevede suplimentarea cu 180 de locuri.

ANRE este condusă de George Niculescu, care beneficiază de susținerea PNL. Potrivit G4 Media, acesta a respins cererile delegației și le-a transmis că salariile sunt deja suficient de mari în comparație cu restul instituțiilor bugetare și cu nivelul salarial din România.

Se va introduce o nouă taxă și se vor reduce salariile

În contextul reducerilor cheltuielilor bugetare anunțat de Guvernul condus de Marcel Ciolacu, se pregătește o Ordonanță de Urgență ce conține prevederi referitoare la disciplina economico-financiară a autorităților, agențiilor și instituțiile aflate sub coordonarea, autoritatea sau controlul Parlamentului.

Printre acestea se numără serviciile secrete SRI, SIE sau STS, dar și instituțiile de control din zona financiară precum ASF, ANRE și ANCOM.

În primul rând, va fi introdusă o taxă specială în procent de 80% care se aplică rezultatului net/rezultatului patrimonial/profitului contabil obținut din activitatea specifică pe care o desfășoară în calitate de autorități/agenții/instituții autonome de reglementare/control/prestări servicii/autorizări.

„Începând cu data de 1 octombrie 2023 agențiile/autoritățile/instituțiile autonome care se află în coordonarea/subordonarea/autoritatea/controlul Parlamentului României și sunt autonome din punct de vedere funcțional și financiar datorează anual o taxă specială în procent de 80% aplicată asupra rezultatului net/rezultatului patrimonial/profitului contabil obținut din activitatea specifică pe care o desfășoară în calitate de autorități/agenții/instituții autonome de reglementare/control/prestări servicii/autorizări dar nu mai puțin de 33% din valoarea veniturilor curente obținute ca urmare a încasării tarifelor/taxelor indiferent de denumirea acestora și de modul de reglementare pentru activitatea curentă desfășurată sau rezultate din colectarea unor taxe/tarife ca urmare a exercitării funcțiilor de reglementare/control/prestări servicii/autorizări”, se arată în document.

De asemenea, se taie salariile șefilor, care nu vor putea depăși un nivel al remunerației brute lunare mai mare de 6 ori decât indemnizația brută lunară pentru funcția de demnitate publică de ministru.