Angajaţii Băncii Centrale Europene (BCE) au anunţat prima grevă de la înfiinţarea instituţiei, protestând pentru amendarea schimbărilor planificate de conducerea BCE în programul de pensionare, potrivit Financial Times (FT), citat de Mediafax.
Personalul BCE va organiza, pe 3 iunie, o grevă de avertisment de 90 de minute, programată pentru prima parte a zilei, când cei 22 de membri ai Consiliului Guvernator vor sosi la Frankfurt pentru reuniunea lunară de politică monetară.
Operaţiunile esenţiale ale instituţiei vor fi asigurate pe toată durata acţiunii de protest.
Locurile de muncă asigurate de instituţiile UE sunt considerate, în general, sigure şi bine plătite. Greva anunţată de personalul BCE marchează creşterea tensiunilor dintre conducerea instituţiei şi angajaţi cu privire la reformele planificate în programul de pensionare, care au scopul de a preveni şi evita viitoare deficite de finanţare.
Protestul subliniază faptul că instituţiile de talia BCE nu au reuşit să evite presiunile exercitate de extinderea duratei medii de viaţă şi, totodată, de rezultatele slabe ale operaţiunilor derulate pe pieţele financiare, scrie FT.
Prima grevă din istoria instituţiei
Greva este susţinută de European Public Services Organisation (Ipso), sindicatul angajaţilor BCE, în care sunt înscrişi 460 de membri dintre cei 1.500 de salariaţi ai instituţiei.
Potrivit schimbărilor planificate pentru programul de pensionare al BCE, prezentat vineri publicului, contribuţiile de pensie vor fi majorate atât pentru angajaţi, cât şi pentru bancă.
Totodată, instituţia va schimba modul în care sunt calculate pensiile şi va reduce beneficiile financiare pentru angajaţii care se retrag înainte de vârsta legală de pensionare, de 65 de ani.
Reprezentanţii Ipso susţin că schimbările ar putea reduce beneficiile şi pensiile cu până la 15%.
Protestul planificat pentru săptămâna viitoare este prima grevă de la înfiinţarea BCE şi marchează totodată prima grevă din istoria recentă la orice bancă centrală importantă la nivel mondial, potrivit FT.
Contactaţi de publicaţie, reprezentanţii Rezervei Federale a Statelor Unite nu şi-au putut aminti vreo grevă în istora băncii centrale americane, iar angajaţii Băncii Angliei nu au participat la vreun protest de muncă de la înfiinţarea sindicatului, în 1975. Totuşi, imprimeria Băncii Angliei a înregistrat o grevă generală în 1912.
SURSA: Mediafax