Imaginează-ți că te trezești într-o zi pentru a afla că job-ul tău a fost preluat, nu de un coleg mai priceput, ci de inteligența artificială.

În ultimul an, companii de tehnologie precum Microsoft, Meta, Amazon, Salesforce, Stripe și Workday au anunțat reduceri ale locurilor de muncă. Unii susțin că aceste concedieri sunt doar o strategie temporară de reducere a costurilor, dar alții cred că asistăm la o schimbare fundamentală, ireversibilă pe piața muncii.

De exemplu, între decembrie 2024 și ianuarie 2025, rata șomajului în IT a crescut de la 3,9% la 5,7%, potrivit unui nou raport al firmei de consultanță Janco Associates, bazat pe datele Departamentului Muncii din SUA. Astfel, susține Departamentul Muncii, companiile își reduc personalul într-un ritm fără precedent, determinate de progresele rapide ale IA, informează techloy.

În aceeași perioadă, numărul de șomeri, de  98.000, din domeniul tehnologiei a crescut brusc la 152.000 în doar o lună. Raportul a atribuit acest lucru companiilor care reduc locurile de muncă și pariază pe inteligența artificială.

AI afectează mai multe industrii

Inițial, părea că inteligența artificială va prelua doar sarcini repetitive, de birou – introducerea datelor, raportarea și întreținerea IT. Acum, chiar și programatorii și designerii de sisteme și acele job-uri care par complexe pentru automatizare sunt afectați. Instrumentele de codare bazate pe inteligență artificială și software-ul de proiectare demonstrează că munca se poate face mai rapid, mai ieftin și, cel puțin în unele cazuri, mai bine decât o fac oamenii.

Victor Janulitis, CEO al Janco Associates, descrie această schimbare ca fiind mai curând „evitarea costurilor” decât crearea de locurilor de muncă. Companiile nu folosesc AI pentru a-și extinde forța de muncă; o folosesc pentru a-o micșora. Nu este vorba doar de a face afacerile mai eficiente, ci de a le face mai slabe, cu mai puține salarii de plătit și mai puține beneficii de acoperit.

AI este peste tot și va continua să elimine job-uri din sectorul tehnologic

De exemplu, CEO-ul Klarna, Sebastian Siemiatkowski, a recunoscut recent că AI a permis companiei sale să nu mai angajeze pe nimeni de la sfârșitul anului 2023. Forța de muncă a scăzut deja de la 5.000 la sub 4.000 și se așteaptă să scadă și mai mult. Echipa sa a construit chiar și o versiune AI pentru a anunța rezultatele financiare ale companiei.

Pentru IBM, inteligența artificială va încetini sau chiar va întrerupe angajările în funcții de back-office, cum ar fi resursele umane, potrivit CEO-ului, Arvind Krishna. Rolurile de asistență pentru clienți ar putea fi afectate semnificativ. O companie de comerț electronic numită Dukaan a înlocuit recent 90% din echipa de asistență pentru clienți cu un chatbot AI.

O piață a muncii divizată și un viitor incert

În timp ce sectorul tehnologic elimină locurile de muncă, piața forței de muncă rezistă în continuare. Numai în ianuarie 2025, economia a adăugat 143.000 de noi locuri de muncă. Dar într-un ritm mai lent decât în ​​lunile anterioare și nu în job-urile din IT cu gulere albe.