„Sindicatul Naţional Finanţe Publice – SindFISC atrage atenţia că, escaladarea acestor manifestări spontane, necontrolabile administrativ/sindical, pot degenera in actiuni radicale generalizate, cu consecinţe deosebit de grave în funcţionarea statului”, precizează SindFisc. 

Printre problemele semnalate de sindicaliştii din finanţe se numără şi faptul că bugetele alocate de Ministerul Finanţelor Publice pentru ANAF şi pentru Direcţiile Generale Regionale ale Finanţelor Publice, la multe capitole, au fost deja consumate, în special cele privind cheltuielile de bunuri şi servicii pentru întreţinere şi funcţionare. 

„Bugetele alocate de Ministerul Finanţelor Publice pentru ANAF şi pentru Direcţiile Generale Regionale ale Finanţelor Publice, la multe capitole, au fost deja consumate, în special cele privind cheltuielile de bunuri şi servicii pentru 
întreţinere şi funcţionare, respectiv service imprimante, tonere, mentenanţă sisteme de efracţie, servicii de întreţinere dispozitive de numărat bancnote, deratizare, dezinsecţie, curăţenie, etc.”, se mai spune în comunicat. 

De asemenea, sindicatele din finanţe mai susţin că au atras atenţia de mai multe privitor la modul în care funcţionează sistemul informatic, aparatura fiind uzată şi cu o vechime de peste 10 ani. 

„Deşi de nenumărate ori, sindicatele, dar chiar şi oficiali de prim rang ai Fiscului au atras atenţia asupra faptului că, sistemele informatice funcţionează defectuos întrucât serverele ANAF sunt suprasolicitate, infrastructura informatică este uzată 
moral, având o vechime de circa 10 ani, imprimantele nu au consumabile şi piese de schimb, iar in ultima perioada, lipseşte chiar şi hârtia de scris, aceste semnale au rămas în continuare fără ecou, probabil şi datorită neidentificării unor soluţii viabile pentru o finanţare corectă a activităţii instituţionale”, afirmă sindicaliştii în comunicat. 

Totodată, SindFisc atrage atenţia că activitatea specifică este „grevată” de insuficienţa personalului, circa 3.000 de posturi vacante fiind blocate în luna ianuarie. 

„Activitatea specifică şi implicit îndeplinirea indicatorilor de performanţă impuşi sunt grevate de insuficienţa personalului, în mod deosebit în sectoare cheie. La nivelul ANAF şi al structurilor teritoriale se regăsesc aproximativ 3.000 de posturi vacante care au fost blocate în luna ianuarie 2017. Începând cu aceeaşi dată, a fost sistată finanţarea funcţiilor de conducere ocupate temporar, astfel încât persoanele cu asemenea atribuţii, sunt salarizate la nivelul personalului de execuţie”, se mai arată în comunicat. 

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de faptul că sunt nevoiţi să îşi finanţeze singuri deplasările efectuate în interes de serviciu pentru colectarea resurselor bugetare, folosind în mod frecvent autoturismele personale, în condiţiile în care, decontarea se face parţial şi cu întârzieri de câteva luni. 

Nu în ultimul rând, reprezentanţii SindFisc atrag atenţia asupra subfinanţării activităţii instituţionale precum şi asupra neconcordanţei în ceea ce priveşte salarizarea. 

„Situaţia generată de neajunsurile enumerate mai sus s-a acutizat, în condiţiile în care, această subfinanţare a activităţii instituţionale este dublată şi de nemulţumirile generate de anumite prevederi din proiectul legii salarizării, aflat în dezbatere la nivelul Parlamentului Romaniei. Acest document conţine neconcordante salariale majore, în special între funcţiile de management de la nivel teritorial şi cele de la nivel central, între funcţiile de execuţie de stat şi funcţiile din deconcentratele ministerelor, în sensul raportării inechitabile la amploarea şi complexitatea atribuţiilor prevăzute în fişa postului, precum şi a situaţiei în care se regăsesc o parte din funcţionarii cu funcţii de middle management şi nu numai, ale căror venituri lunare actuale vor suporta scăderi majore”, se menţionează în comunicatul SindFisc. 

AGERPRES