Angajaţii din HR joacă roluri de subretă în 80% din firme

Degeaba Deşi rolul departamentului de HR este, în continuare, doar unul administrativ, salariile din domeniu aproape că s-au dublat în ultimii doi ani, creştere ce a propulsat această categorie de personal între cele mai bine plătite din piaţă. Domeniul resurselor umane este unul dintre cel mai puţin tehnice de pe piaţa muncii, în sensul în care, cu excepţia anumitor date înnăscute (buna organizare sau capacitatea de a cunoaşte oamenii de la prima vedere, de exemplu), angajaţ

Degeaba Deşi rolul departamentului de HR este, în continuare, doar unul administrativ, salariile din domeniu aproape că s-au dublat în ultimii doi ani, creştere ce a propulsat această categorie de personal între cele mai bine plătite din piaţă.

Domeniul resurselor umane este unul dintre cel mai puţin tehnice de pe piaţa muncii, în sensul în care, cu excepţia anumitor date înnăscute (buna organizare sau capacitatea de a cunoaşte oamenii de la prima vedere, de exemplu), angajaţii din acest sector nu sunt obligaţi să fi absolvit o facultate anume sau cursuri de specialitate. Cei mai cunoscuţi şi eficienţi manageri de resurse umane din companiile din Romånia stau mărturie în acest sens: Florin Luca, director adjunct de HR pe international retail banking în cadrul grupului Société Générale, este licenţiat în istorie şi a absolvit un master în dreptul afacerilor. Csaba Gergely, preşedintele organizaţiei HR Club şi actual senior manager în cadrul PriceWaterhouseCoopers, a terminat Politehnica, la fel ca şi directoarea de resurse umane a Praktiker, Liliana Urziceanu. Omoloaga sa de la Softwin, Mihaela Dan, a absolvit facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, iar Anca Podoleanu de la Vodafone, Academia de Studii Economice. Este adevărat, la vremea la care aceştia se înscriau la facultate, pe piaţă nu existau studii specifice de resurse umane. Între timp, majoritatea universităţilor din ţară au lansat programe de master specializate, însă, în continuare, parcurgerea unui astfel de curs nu este obligatorie pentru cei care vor să lucreze în domeniu. Drept dovadă, potrivit lui Cătălin Ilie, consultant de resurse umane la firma de recrutare Professional, „în ultima perioadă tot mai mulţi absolvenţi de psihologie se orientează către acest domeniu, dar există şi companii care preferă persoane cu studii superioare economice şi administrative, capabile să înţeleagă nevoile de evoluţie ale companiei“.

Cornul abundenţei HR, în bănci şi industrie

Salariile din domeniu variază, în primul rånd, în funcţie de tipul organizaţiei, altfel spus, dacă este vorba de departamentul de HR al unei companii sau de o firmă specializată în resurse umane (de recrutare, head hunting sau consultanţă). „Există o diferenţă semnificativă de salarizare în consultanţă faţă de departamentele de HR, ca structură a pachetului: cei dintåi sunt în general evaluaţi şi recompensaţi pe långă salariul fix printr-un sistem de comisionare în funcţie de performanţele lor“, explică Elena Ionescu, manager în cadrul companiei de executive search Jordan Sheppard.

Anumite caracteristici personale (experienţă, aptitudini, rezultate), dar şi unele independente de valoarea individuală (dimensiunile companiei angajatoare, specificul şi brandul acesteia) sunt principalele criterii în funcţie de care salariile din acest domeniu variază între 400 de euro şi 4.000 de euro.

Potrivit Alinei Botezatu de la Perspective Group, există patru mari categorii de angajaţi în acest domeniu. Primii în această „ierarhie“ sunt cei excepţionali, care au abilităţi de relaţionare deosebite, „sunt un fel de «guru» în domeniu, sunt atenţi la nevoile oamenilor, sunt empatici şi în măsură să găsească soluţii pentru a-i motiva şi a-i dezvolta“. Pe scurt, „ei sunt cei mai iubiţi şi doriţi de către angajaţi şi sunt apţi să convingă oamenii să nu plece din firmă“. Urmează categoria angajaţilor capabili, care „nu au un talent sau un fler deosebit, nici o prezenţă de spirit ieşită din comun, dar care compensează aceste neajunsuri prin multă muncă şi dedicare“. Locul trei le revine angajaţilor mediocri, cei care se descurcă mai bine cu partea administrativă a jobului şi cărora „angajaţii nu le acordă prea multă atenţie, percepåndu-i mai degrabă ca pe un rău necesar“. Faptul că aceştia au cea mai mare pondere în råndul departamentelor de resurse umane este explicabil, ţinånd cont că un studiu publicat anul trecut arăta că, în Romånia, rolul departamentului de HR este încă, în proporţie de circa 80%, unul administrativ. La urmă se află, evident, salariaţii foarte slabi, „ajunşi din greşeală sau din întåmplare în domeniu şi din cauza cărora companiile pot pierde angajaţi valoroşi şi, în ultimă instanţă, chiar bani“. Potrivit lui Cătălin Ilie, poziţiile de top, din perspectiva remunerării angajaţilor departamentelor de resurse umane, le ocupă domeniile bancar şi industrial, urmate de IT şi sectorul bunurilor de larg consum.

«Recrutarea oamenilor de HR trebuie să treacă de convenţional. Ei ştiu deja toate modalităţile de a se prezenta bine la un interviu.»
Elena Ionescu, manager, Jordan Sheppard

85% din totalul angajaţilor din acest domeniu sunt femei, potrivit studiului Romanian HR Profile 2008. Acelaşi raport arată că doar unul din trei manageri de resurse umane poate lua decizii în cadrul comitetului executiv (boardul) al companiei