Într-o scrisoare deschisă a Sindicatului Lucrătorilor din Muzeul Naţional de Istorie, adresată ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu, aceştia cer sprijin şi susţinere, astfel încât noua lege a salarizării unitare "să reflecte în mod corect respectul cuvenit salariaţilor din muzee".
Sindicaliştii, afiliaţi la Federaţia Alfa Art, din cadrul CNS Cartel Alfa, menţionează că discuţia privind proiectul salarizării unitare s-a purtat pe un document intern, prezentat pentru vizualizare, neexistând timpul necesar pentru o analiză profesionistă şi pertinentă asupra prevederilor acesteia.
"Chiar şi aşa, la lectura 'în diagonală', apar o serie de incongruenţe şi neclarităţi care trebuie lămurite, lipsesc o serie de prevederi esenţiale (de ex. statutul şi salarizarea cercetătorilor din muzee, discrepanţe în salarizarea treptei 1A, a investigatorilor specifici etc.). Cifrele şi procentele de creştere vizualizate în documentul de lucru, chiar dacă par spectaculoase, atrag atenţia asupra unei stări de fapt dramatice, a salarizării din sistemul muzeal, sistem uitat de toate creşterile salariale din ultimii 15 ani", se arată în scrisoarea deschisă.
Sindicaliştii subliniază că lucrătorii din muzee reprezintă o categorie omisă de toate majorările salariale, pentru care inclusiv "celebra" OUG 43/2016
(noua grila de salarizare pentru personalul plătit din fonduri publice) a avut ca efect doar "crearea unei falii imorale şi indecente între personalul de execuţie şi funcţiile de conducere"
"De exemplu un şef de secţie la Muzeul Naţional de Istorie, cu sau fără studii doctorale, beneficiază de o salarizare de patru ori mai mare faţă de un expert din subordine. Această categorie de specialişti, angajaţi în funcţii de execuţie, are însă o misiune foarte importantă: sunt chemaţi să descopere, să păstreze, să gestioneze şi să pună în valoare patrimoniul cultural al României (moştenirea şi identitatea ei culturale)", potrivit sindicaliştilor din Muzeul Naţional de Istorie.
Aceştia subliniază că nu pot aştepta calendarul şi eşalonarea intrării în plată propuse de noua lege a salarizării unitare, întrucât acest lucru a devenit o problemă de "supravieţuire".
"Considerăm că pentru categoria de personal pe care o reprezentăm este necesar un tratament similar cu al celor din instituţiile de spectacol, prin promovarea unei ordonanţe de urgenţă asemeni OUG 2/2017 (măsuri fiscal-bugetare completare acte normative). Acest lucru presupune un efort bugetar minim (cca. 4.700 de salariaţi în sectorul muzeal), întrucât ar trebui aplicată doar personalului de execuţie, salarizarea funcţiilor de conducere fiind deja soluţionată printr-un 'permanent repetabil miracol' unilateral. Suntem foarte bucuroşi pentru reuşita colegilor noştri din instituţiile de spectacol. În acelaşi timp, atragem atenţia asupra faptului că, în cazul personalului din muzee, angajaţii nu pot presta alte activităţi, ca profesie liberală, veniturile acestora provenind exclusiv din salarii!", semnalează scrisoarea deschisă.
Sindicaliştii avertizează că, în cazul în care nu se va găsi o rezolvare solicitării lor, vor declanşa acţiuni de protest.
"Sindicatul nostru, solidar cu personalul din muzeele din România lezat, frustrat, desconsiderat, în condiţiile în care au fost înfiinţate şi bugetate tot felul de sinecuri culturale care să organizeze festivităţile Centenarului, este hotărât ca, în cazul în care nu se găseşte o rezolvare solicitării sale, să declanşeze "Protestul Centenarului fără Substanţă" şi "Protestul Identităţii în Zdrenţe" se mai spune în scrisoarea deschisă.
AGERPRES