Angajaţii din Sănătate au nevoie de o corecţie semnificativă a salariilor, nu de un ”Hexi Pharma al salarizării”

Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” susţine toate măsurile Guvernului care maximizează intervenţiile privind corecţia şi creşterea salariilor din Sănătate şi sunt în acord cu solicitările sale. Totodată, este pregătită să sancţioneze o eventuală indiferenţă faţă de situaţia angajaţilor din sectorul sanitar cu proteste ce includ greva generală.

Reprezentanții Federaţiei atrag atenţia, citatți de Agerpres, asupra faptului că trebuie evitat ”un Hexi Pharma al salarizării”, în care intervenţiile pe zona corecţiilor salariale să fie diluate până la a deveni nesemnificative, şi solicită Guvernului să ţină seama de documentul de poziţie al organizaţiei, bazat pe argumente pe care i l-au transmis, în cazul contrar sindicaliştii urmând să organizeze acţiuni de protest.

'”În condiţiile în care sectorul public de sănătate este profund afectat de acţiunile nocive ale diferitelor grupuri de interese, ale căror urme încep să devină din ce în ce mai vizibile şi pentru public, credem că trebuie evitat un Hexi Pharma al salarizării”, în care intervenţiile pe zona corecţiilor salariale să fie diluate până la a deveni nesemnificative, spun ei.

În urma negocierilor purtate pe tema corecţiilor la legea salarizării, din cadrul grupului de experţi, Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” a transmis Ministerului Muncii şi prim ministrului, în calitate de ministru interimar al Sănătăţii, un document de poziţie, centrat pe forţa argumentelor, ce sintetizează activitatea din această perioadă a experţilor noştri şi poziţia organizaţiei. În acest moment, considerăm că argumentele noastre ar trebui să fie suficiente, Guvernul evitând astfel să ne determine a le susţine şi în stradă!, potrivit unui comunicat al Federaţiei.

Conform documentului cadru prezentat, spun sindicaliştii, principiile care trebuie să guverneze elaborarea actului normativ privind corecţia salarizării în privinţa angajaţilor din Sănătate au la bază măsuri reparatorii (obligatorii) şi elaborarea unui model de creştere salarială şi de construcţie a unui nou sistem de salarizare în Sănătate. În ceea ce priveşte măsurile reparatorii (obligatorii), sindicaliştii cer eliminarea discriminărilor salariale şi acordarea sporului de doctorat, introducerea gărzilor medicilor în măsurile de eliminare a discriminărilor/ilegalităţilor salariale, aplicarea corecţiilor salariale tuturor categoriilor de salariaţi, inclusiv personalului nemedical, raportarea sporurilor la salariile de bază să constituie al doilea pas procedural al corecţiei.