12 angajaţi ai sistemului sanitar din România au decedat de COVID-19 în ultimele şapte zile, astfel că numărul total al angajaţilor din unităţile medicale decedaţi în urma infecţiei cu noul coronavirus începând din primăvară, incluzând personalul auxiliar, se ridică la 63 de persoane, spune Radu Vasile, co-preşedintele Comitetului Director al Federaţiei “Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR).
În cel de-al treilea miting săptămânal consecutiv, membrii Federaţiei “Solidaritatea Sanitară” au depus joi în alveola pietonală din faţa Guvernului încă 12 perechi de pantofi medicali, în memoria angajaţilor din sistemul medical decedaţi în ultimele şapte zile.
Reprezentantul “Solidaritatea Sanitară” s-a declarat dezamăgit de faptul că Guvernul nu a îndeplinit solicitările organizaţiei sindicale privind protejarea sănătăţii personalului medical şi acordarea drepturilor salariale legale, scrie Agerpres.
“Toată lumea ştie că va dura, nimeni nu ştie cât, dar va dura ani”
“De săptămâna trecută am mai adus 12 perechi. Într-o săptămână avem 12 decedaţi, colegii noştri din sistemul de sănătate. Consider că şi doi, şi unul, nu doisprezece, e mult. Atunci de ce venim aici? Să le arătăm morţii? E aberant: trebuie să le arătăm morţii noştri ca să realizeze că de fapt o să ajungem să umplem Piaţa (Victoriei, n.r.) de pantofi? Probabil că în trei luni o umplem. Cel mai mare număr de decedaţi îl avem pe categoria de asistenţi medicali.
În general, coloana vertebrală în toate secţiile de spital sunt asistenţii medicali. Da, medicul e vârful de lance, el stabileşte, el dă tratamentul, dar 24 de ore acel tratament se face prin asistentul medical, ajutat de infirmiera care te hrăneşte şi aşa mai departe. Avem şi medici aici (printre manifestanţi, n.r.). Acum sunt vreo 63 de angajaţi din întreg sistemul sanitar (decedaţi de COVID, n.r.): medici, asistenţi, infirmiere, personal auxiliar. Marea majoritate sunt asistenţi medicali.
Sincer, stau şi mă uit (către sediului Guvernului, n.r.) şi mă tot întreb: voi chiar credeţi că săptămâna viitoare se închide epidemia şi noi am venit degeaba aici? Toată lumea ştie că va dura, nimeni nu ştie cât, dar va dura ani”, a afirmat Radu Vasile.
Cei aproximativ 100 de membri ai Federaţiei “Solidaritatea Sanitară” prezenţi la manifestaţia din faţa sediului Guvernului au ţinut joi un minut de reculegere în memoria angajaţilor din sistemul sanitar decedaţi de COVID, după ce numele acestora au fost citite cu voce tare de organizatori.
Protestatarii au organizat o reprezentaţie coregrafică la finalul căreia au îngenuncheat, pentru a transmite Guvernului mesajul că angajaţii din sistemul sanitar au ajuns să fie îngenuncheaţi de oboseală, boală şi stres, în urma strategiei guvernamentale faţă de personalul sanitar în contextul COVID.
Membrii organizaţiei sindicale au scandat mesajele “Dispreţul vostru, protestul nostru!”, “Solidaritatea salvează sănătatea!”, “Daţi-ne respect, aşa ar fi corect!”, “Răspundem la sfidare cu un protest mai mare!” sau “Ne-aţi îngenuncheat!”.
Ce revendicări au sindicaliştii din domeniul sanitar?
Revendicările Federaţiei “Solidaritatea Sanitară” sunt: adoptarea de către Guvern a tuturor măsurilor necesare pentru protecţia sănătăţii şi securităţii salariaţilor din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale şi umane etc.), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariaţi nou infectaţi SARS-CoV-2 şi, mai ales, decedaţi din cauza COVID-19; asigurarea accesului la toate informaţiile relevante privind impactul COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate pentru a putea adopta politici eficiente de protecţie a acestora.
De asemenea, sindicaliştii cer respectarea dreptului legal la pensia de urmaş pentru copiii colegilor decedaţi la datorie, acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30% şi sporul pentru combaterea epidemiei, acordarea tuturor sporurilor pentru condiţii de muncă la nivel maxim, creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul anului 2022.
Nu în ultimul rând, membrii FFSR solicită autorităţilor asigurarea posibilităţii lucrătorilor din sănătate de a beneficia de reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieşire la pensie) proporţional cu activitatea desfăşurată peste norma de bază, acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a stării de alertă pentru toţi salariaţii din sănătate, reaşezarea asistentelor medicale în grila de salarizare în sensul creşterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuţiei la tratamentul şi îngrijirea pacienţilor, plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază, raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale.