Tot mai multe firme tind să devină un fel de „clustere“ alcătuite din firme mai mici, persoane fizice autorizate etc. Motivul? Încercarea disperată de a reduce costurile salariale, care atârnă cel mai greu în bugetele de criză ale firmelor.

Sunt economist, dar ocup un post de consilier de vânzări la un dealer de maşini. Patronul ne obligă să ne facem persoane fizice autorizate.

Sunt agent de vânzări de cinci ani, iar acum firma la care lucrez îmi cere să mă fac PFA. Firma mă obligă să devin PFA cu un salariu de 1.200 lei.

Lucrez la o firmă de consultanţă şi publicitate. Au trecut deja două luni de când m-am angajat, iar şeful meu nu vrea să-mi facă carte de muncă, pentru că doreşte ca toţi angajaţii să-şi facă PFA.

Toate declaraţiile de mai sus sunt culese de la persoanele venite să se înregistreze ca persoane fizice autorizate (PFA), la Oficiul Registrului Comerţului (ORC) de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Situaţia este similară în toată ţara.

Directorul ORC Bucureşti, Liviu Chiric, ne spune că numărul solicitărilor s-a dublat faţă de luna trecută. „De la 50 de înregistrări pe zi, acum avem peste o sută. Majoritatea solicită înmatriculări pentru PFA, deşi procedurile şi costurile sunt similare şi pentru celelalte forme: întreprinderi individuale sau familiale.“ Nu sunt necesare explicaţii. Motivele invocate de solicitanţii intervievaţi la ghişeele de la parterul ORC sunt edificatoare. Mulţi sunt obligaţi de patroni „să se facă PFA“ dacă vor să-şi continue activitatea la întreprinderea unde, până acum, au lucrat pe contract de muncă. Din valul nou-veniţilor la ORC în această lună, puţini sunt cei care vor într-adevăr să-şi iniţieze o afacere simplă, pe cont propriu. De aceea nu optează decât un număr nesemnificativ de oameni pentru întreprinderea individuală sau familială, care le permite să angajeze cu contract de muncă terţe persoane, respectiv membri din familie.

Multe înregistrări se fac acum on-line. „Există avocaţi care lucrează pentru firme de IT care au câte 200-300 de programatori. Aceştia trimit online documentele pentru înmatricularea programatorilor ca PFA. Dar nu numai. La acest sistem de colaborare recurg acum şi alte firme. Recent, a venit o companie din domeniul serviciilor de pază şi securitate, care are 500 de angajaţi, pentru a le face înmatriculare ca PFA.“

Management în derivă, angajaţi sacrificaţi

Managementul companiilor nu mai are niciun control asupra zilei de mâine şi apelează la formule contractuale de lucru atipice, pentru a putea supravieţui actualei crize. Adrian Stanciu, managing partner Human Sinergystics, spune că ne confruntăm cu o criză sistemică, imprevizibilă prin natura ei: „Nimeni nu mai poate vedea ce se întâmplă în viitor. Sistemul financiar şi economic a devenit atât de fragil, încât a început să cadă ca un castel din cărţi de joc în toată lumea, nu numai în România.“ Din această cauză, angajatorii recurg la tot felul de forme alternative la contractul de muncă, pentru a-şi continua activitatea în parametrii doriţi. Sau pentru a pune lacătul pe uşă.

„Un angajat nu poate fi concediat imediat, pe când contractul cu o persoană fizică autorizată poate înceta oricând. S-a ajuns însă la abuzuri în care noi nu putem interveni“, explică şefa Biroului legislaţie de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bucureşti, Marilena Balabuti. „Din păcate, nu există niciun for la care angajatul să poată reclama sau care să-l protejeze, cu atât mai mult în această perioadă de criză.“ De ce?

Înregistrarea ca PFA se face în câteva ore şi costă 100 lei

Pentru că haosul este întreţinut chiar de guvernanţi. La Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) nimeni nu este capabil să dea niciun răspuns coerent nici măcar cu privire la soarta bugetarilor vizaţi în măsurile de restructurare anunţate de Guvern. De la Cabinetul ministrului Marian Sârbu suntem expediaţi la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici pentru a primi răspuns la întrebări. Contactat telefonic, secretarul de stat Dumitru-Nicu Cornoiu, coordonator al Departamentului Strategii Forţă de Muncă din cadrul MMFPS, recunoaşte că nu deţine nicio informaţie concretă, dar promite că se va „documenta“ la instituţiile din subordine, la alte secretariate de stat şi ne va răspunde în timp util. Nu a sosit niciun răspuns până la termenul convenit. Fostul ministru Mariana Câmpeanu ne asigură că nu există nicio analiză şi niciun calcul cu privire la efectele măsurilor de restructurare vizate de Guvern. „Vor doar ca să dea afară oamenii din PNL, nu să aducă îmbunătăţiri la buget.“

Aşa că oamenii încearcă să găsească, singuri sau „ajutaţi“ de companii, alternative pentru a trece de criză. Înregistrarea ca PFA se face în câteva ore şi costă puţin peste 100 lei, cu toate taxele de avizare din partea altor instituţii. Deoarece, înainte de a veni la conducerea ORC Bucureşti, s-a confruntat, în calitate de avocat, cu fel şi fel de situaţii, Liviu Chiric ne spune că încearcă să găsească soluţii pentru toate solicitările care vin la Oficiu. „Nu se pot înregistra ca PFA, spre exemplu, medicii. Am găsit formule legale prin care am soluţionat problemele celor trimişi de clinicile particulare pentru a se înregistra ca manageri în acest profil de activitate. Un consilier europarlamentar ne-a solicitat înregistrarea pentru a desfăşura activităţi de afaceri externe şi am găsit soluţia.“ Ceea ce dovedeşte că România a devenit patria tuturor posibilităţilor. Până nu demult, la astfel de formule de lucru apelau mai mult persoanele cu studii medii, în special cele implicate în activităţi comerciale. Prin venirea informaticienilor, a consultanţilor în afaceri şi management, a specialiştilor în diferite profesii, numărul intelectualilor începe să îngroaşe rândurile aşa-zişilor antreprenori. Numai că, odată ieşiţi din sistemul bazat pe contractul de muncă, se diminuează şi contribuţiile la fondul asigurărilor sociale. Aşa că lipsa de strategie la nivel guvernamental, în momente de criză, se întoarce ca un bumerang tot asupra bugetului.

144-25146-10resurseumane05.jpg