Compania germana Lufthansa va intra de saptamana viitoare intr-o perioada dificila, dat fiind faptul ca de luni va incepe greva personalului de pe aeronave si de la sol, lucru ce va forta operatorul sa anuleze o serie de zboruri. Sindicatul Ver.di din care fac parte angajatii a decis in proportie de 91% sa initieze o greva, dupa ce nu s-a putut conveni cu patronatul o majorare a salariilor pentru circa 50.000 dintre angajati. Conducerea companiei nu a fost de acord, pe fundalul hotararii de a reduce din costuri, luata ca urmare a majorarii cu circa 45% a preturilor la combustibili.

Daca ar fi majorat salariile in limitele cerute de sindicalisti, planul de reducere a costurilor ar fi fost blocat pentru anul in curs. De partea cealalta se afla sindicatul Ver.di, ai carui oficiali au declarat ca angajatii Lufthansa au precizat ca sunt gata sa lupte pentru drepturile lor. Nici la bursa situatia nu este roza, titlurile Luftahnsa pierzand zilele trecute 1,1%, ceea ce a dus la o pierdere cumulata de 15% pentru anul in curs. Concret, sindicatul a cerut o majorare de 9,8%, in timp ce patronatul a putut oferi doar 6,7%.

Compania reuseste inca sa mai zambeasca, pana cand greva urmeaza sa inceapa si amenintarile sindicatului sa fie chiar puse in practica. Purtatoarea de cuvand a Lufthansa, Claudia Lange, a declarat la Frankfurt c „este prea devreme sa determinam impactul grevei asupra zborurilor. Daca vor fi zboruri anulate, pasagerii au posibilitatea de a primi banii inapoi sau de a-si reface rezervarea gratuit. Pasagerii pe rutele din interiorul Germaniei, pot sa-si foloseasca biletele pentru a merge cu trenul”.