O nouă zi de protest pentru angajații Metrorex
Angajații Metrorex organizează miercuri a doua zi de protest în București. Sindicaliştii vor picheta în fața Guvernului de la ora 14.30, după ce marți, 21 ianuarie, au manifestat în faţa Ministerului de Finanţe. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de prevederile Ordonanţei „Trenuleţ”, potrivit lui Marian Artimon, liderul de sindicat USLM.
Revendicările sindicaliștilor Metrorex și condițiile din subteran
Pe de altă parte, sindicaliștii spun că ieșirile masive la pensie au creat un dezechilibru în subteran și este nevoie urgentă de angajări.
Sindicaliștii au menționat că retragerile masive la pensie au dus la un dezechilibru semnificativ în rândul angajaților Metrorex, iar situația impune angajarea urgentă de personal suplimentar. Aceștia au subliniat că aproape 7 mii de ore de concediu au rămas neacordate, în special în cazul mecanicilor, iar lipsa de personal și de resurse financiare creează un risc crescut. În acest context, nu se poate garanta că astfel de incidente, precum cel recent de la Timpuri Noi, nu vor mai avea loc, având în vedere și lipsa de angajați calificați.
„Avem aproape 7 mii de ore de concediu neacordate, mai ales în rândul mecanicilor. Nimeni nu mai poate să garanteze că la metrou nu se va mai repeta o astfel de situație. Fără oameni, fără bani și fără angajați calificați,” a declarat Marian Artimon pentru Gândul, la scurt timp după incidentul de la Timpuri Noi, unde două garnituri s-au ciocnit ușor.
Sindicaliștii au expus mesaje care subliniază riscurile legate de deficitul de personal, considerându-l un pericol pentru siguranța circulației. De asemenea, au făcut referire la prevederile constituționale care garantează dreptul la negocieri colective în domeniul muncii și caracterul obligatoriu al convențiilor colective.
„Uitați-vă câți suntem și încă nu am venit toți. Data viitoare nu garantăm că nu vom intra peste voi,” a avertizat liderul sindical al USLM, Marian Artimon, subliniind că metroul este subfinanțat.
Tensiunile între reprezentanții salariaților și guvern sunt în creștere
Sindicaliștii Metrorex au mai organizat câteva greve și anul trecut, dar și ca urmare a ordonanței-trenuleț, care nu mai permite angajările, promovările de personal și nici acordarea drepturilor negociate în Contractul Colectiv de Muncă înregistrat la începutul lunii decembrie 2024.
Sindicaliștii amenințaseră cu grevă și în noiembrie 2024, după ce negocierile cu Guvernul au eșuat. Contractul colectiv de muncă s-a încheiat 1 octombrie, însă negocierile au început de la 31 iulie.
„Declanșăm conflictul colectiv de muncă, adică vom face ce trebuia să facem mai demult, dar am zis că nu e cazul. Urmează pichetări, concilieri, medieri și grevă. Am senzația că cineva dorește scandal”, a declarat liderul de sindicat.
Proteste mai largi în toată țara
Ordonanța respectivă a scos în stradă și peste 10.000 polițiști din organizații sindicale din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, vineri, 17 ianuarie.
„Coloana de peste un kilometru cu cei 15.000 de polițiști, polițiști de penitenciare și rezerviști militari a pornit spre Ministerul Afacerilor Interne. Polițiștii sunt determinați mai mult ca oricând să continue protestele până când drepturile salariale tăiate vor fi plătite”, a scris Sindicatul Europol, pe Facebook.