După ce angajaţii spitalelor CFR au ieşit să protesteze, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a venit să explice ce se află, de fapt, în spatele intenţiilor guvernanţilor.

Sorin Grindeanu îi linişteşte pe protestatarii de la spitalele CFR: Nimeni nu doreşte să desfiinţeze spitale

Nimeni nu doreşte să desfiinţeze spitale, să dea oameni afară, din contră, se doreşte un act medical mai bun, astfel că demersul Secretariatului General al Guvernului a fost să întrebe mai multe instituţii, primării, universităţi, dacă doresc să preia aceste spitale, a precizat Sorin Grindeanu.

„În decursul anului, cu câteva excepţii, numărul de angajaţi la CFR a scăzut mult. Cu câteva excepţii, investiţiile nu au fost pe măsura nevoilor. (…) Nimeni nu doreşte să desfiinţeze spitale, să dea oameni afară, din contră, se doreşte un act medical mai bun”, a declarat miercuri, 25 ianuarie, ministrul Transporturilor.

Sorin Grindeanu a adăugat că el personal este interesat de actul medical, la fel şi pe cei care ar prelua aceste spitale, mai ales că majoritatea spitalelor, cu două sau trei excepţii, au suferit de subfinanţare şi nu au avut bani pentru aparatură.

Ministrul a oferit exemplul municipiului Timişoara, unde Universitatea de Medicină şi Primăria ar fi interesate în preluarea spitalului CFR.

„Ştiu că multe universităţi de medicină şi-au arătat disponibilitatea de a prelua aceste spitale în oraşe cu tradiţie, şi Oradea şi Târgu Mureş, de asemenea, autorităţile locale, primăria Timişoara”, a adăugat Sorin Grindeanu, invitat în cadrul unei emisiuni la Prima News TV, transmite News.ro.

Noi Consilii de Administraţie la cinci companii din subordinea Ministerului

În aceeaşi emisiune TV, ministrul a mai vorbit şi despre ordinul pe care urmează să îl semneze peste câteva zile, prin care vor fi numite noi Consilii de Administraţie, selectate pe legea 109 a guvernanţei corporative a întreprinderilor publice.

Sunt vizate primele cinci companii de la Ministerul Transporturilor: CNAIR, CNIR, CFR SA, CFR Călători şi Metrorex. Astfel, va fi îndeplinită şi borna din PNRR prin care România s-a angajat să numească management performant.

„O să vedeţi zilele următoare. Nu ştiu dacă reuşuesc până la finalul acestei săptămâni dar săptămâna viitoare veţi vedea ordinul de ministru legat de cinci companii, CNAIR, CNIR, CFR SA, CFR Călători şi Metrorex, legat de selecţia pe 109 a noului CA”, a spus ministrul Transporturilor.

Sorin Grindeanu a explicat şi de ce nu este sigur că poate semna ordinul până vineri.

„Am anumite semne de întrebare şi vreau să fiu clarificat, sunt anumite lucruri legate de criterii. De exemplu, într-un CA este ilegal să fie mai mult de doi funcţionari publici, şi aici vedem ce înseamnă această categorie, am trimis adrese către instituţii să vedem dacă unele meserii se încadrează.

Nu ştiu dacă reuşesc până vineri, dar sută la sută săptâmâna viitoare vor fi noi consilii de administraţie, selectate pe legea 109, pentru primele 5 companii de la ministerul Transporturilor”, a mai declarat Sorin Grindeanu.