Angajații TAROM și sindicatele au semnat un nou contract colectiv de muncă
Reprezentanții angajaților și conducerea operatorului aerian național au ajuns la un acord după negocierile din ultimele luni, stabilind forma finală a noului contract colectiv de muncă pentru următorii doi ani.
Narcis Pașcu, președintele Sindicatului Unit TAROM (SUT), care reprezintă angajații companiei de stat, a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, că acesta a intrat în vigoare pe data de 1 octombrie.
Salariile angajaților TAROM vor crește în funcție de rata inflației, a anunțat Narcis Pașcu. Într-un interviu acordat pentru Gândul, acesta a detaliat principalele beneficii obținute pentru toți angajații, precum și bonusurile specifice pentru situații particulare.
Creșterile salariale se aplică și piloților, care beneficiază de o mărire de 1.500 de euro, obținută în urma situației fără precedent din 8 iulie, când 29 de piloți s-au declarat „inapți de zbor”.
Președintele Sindicatului Personalului Liber din România (SPLR), Mihai Panait, a confirmat, în cadrul aceleași ocazii, pentru Gândul, că prima tranșă de 500 de euro, care va fi acordată în octombrie, este pe cale să fie virată în conturile piloților, conform graficului stabilit în urma discuțiilor individuale din vară.
Narcis Pașcu a mai explicat că noul contract colectiv de muncă a fost agreat și încheiat pentru o perioadă de doi ani, spre deosebire de unul singur, așa cum fusese mandatul inițial al conducerii executive. Această extindere a fost obținută în urma insistențelor liderilor sindicali, care au dorit să asigure o marjă mai mare de siguranță pentru angajați.
„Contractul colectiv de muncă la compania TAROM a fost încheiat, în ultimii doi ani, până la data de 1 octombrie, iar sindicatul a solicitat un nou contract colectiv de muncă, pentru o altă perioadă de doi ani. De ce asta? Pentru că vremurile tulburi care vor urma începând de anul viitor, din punct de vedere economic, ne-au făcut pe noi sindicatul să ne gândim la securizarea drepturilor angajaților companiei TAROM și în special ale membrilor de sindicat”, a explicat acesta.
Potrivit lui Narcis Pașcu, având în vedere un deficit bugetar de 8%, România va fi nevoită, în următorii doi sau chiar trei ani, să impună taxe și să ridice „diverse praguri”, ceea ce va conduce, cel mai probabil, la creșteri ale prețurilor.
Beneficiile pe care le vor avea angajații TAROM
Reprezentanții sindicali au reușit să obțină o creștere salarială corelată cu rata anuală a inflației, precum și alte sporuri și beneficii. Acestea, în ansamblu, contribuie la asigurarea unor venituri decente pentru angajați, așa cum a subliniat Narcis Pașcu în declarația sa cu ocazia Zilei Mondiale a Muncii Decente.
Un alt succes este majorarea valorii bonurilor de masă oferite salariaților, mai precizează Gândul. Mai exact, valoarea maximă a unui tichet de masă a fost majorată cu patru bani începând cu 1 octombrie, ajungând la 40,04 lei.
În plus, angajații care lucrează în weekend sau în condiții dificile beneficiază de compensații mai mari, în raport cu salariul negociat pentru o zi obișnuită de muncă, comparativ cu cei care nu sunt expuși riscurilor suplimentare.
Sporul pentru condiții nocive de muncă a fost, de asemenea, majorat de la 125 de lei la 250 de lei pentru personalul tehnic, însoțitorii de bord, electricienii din secția de acumulatori, angajații din zona de cargo, operatorii DDD care efectuează dezinsecția avioanelor și care lucrează cu diverse substanțe periculoase, precum și pentru legătorii manuali, arhivari, agenții de rampă și angajații din escalele de la Iași, Cluj și Timișoara.
Toți angajații, inclusiv piloții, însoțitorii de bord, personalul aeronavigant, tehnic și cel din departamentele economice, financiare și operațiuni sold, vor beneficia de aceste creșteri salariale.