Salariul, un drept al tuturor angajaților

Orice român care muncește are dreptul la salariu, iar acest lucru este prevăzut în Declarația Universală a Drepturilor Omului și în convențiile Organizației Internaționale a Muncii.

Legislația muncii de la noi din țară arată, de asemenea, că angajații au dreptul să primească bani pentru munca pe care au depus-o.

Din păcate, însă, un raport recent al Inspecției Muncii, arată că mulți angajați români nu sunt remunerați pentru munca depusă.

Neplata salariului, o problemă în România

Raportul pe anul 2033 al Inspecției Muncii a scos la iveală că neplata salariului este o practică des întâlnită printre angajatori. Angajații pot face sesizări, iar din totalul înregistrat anul trecut, 710 au vizat direct neplata salariilor.

Este posibil ca numărul să nu fie conform cu realitatea, având în vedere că mulți preferă să nu raporteze încălcările angajatorului.

Românilor aflați în această situație fie le este frică să-i raporteze pe angajatori, fie nu au destulă încredere că statul îi va ajuta.

bani, lei, salariu
SURSA FOTO: Dreamstime

Angajatorul este obligat să plătească salariul

În Codul Muncii apar numeroase reguli pentru angajatori, iar una dintre ele ține de plata salariilor.

Așadar, legislația de la noi din țară spune că angajatorul trebuie să plătească salariul cel puțin o dată pe lună. Data stabilită trebuie să fie cea din contractul de muncă, indiferent dacă este individual sau colectiv.

Articolul 106 din Codul Muncii specifică și ce înseamnă acest salariu. Concret, el este format din salariul de bază, indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri.

Dacă din anumite motive angajatorul nu face plățile la timp fără o justificare, atunci el poate fi tras la răspundere.

bani bancnote salariu
SURSA FOTO: INQUAM Photos, Octav Ganea

Sancțiuni pentru angajatori

Legislația română prevede sancțiuni clare pentru angajatorii care nu respectă obligația de a plăti salariile la timp.

În cazul în care angajatorul nu întârzie cu salariul mai mult de o lună de la data stabilită, atunci poate primi o amendă între 5.000 și 10.000 de lei pentru fiecare angajat afectat.

Aici există, însă, o excepție. Acei angajatori care se află sub influența Legii nr. 85/2014 privind insolvența nu vor primi amenzi.

Mai mult, Codul Muncii îi pedepsește și pe angajatorii care plătesc salarii mai mici decât cele minime pe economie. În acest caz, amenda este între 300 și 2.000 de lei.

bani
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Ce pot face românii în situația neplății salariului?

Nimeni nu-și dorește să fie într-o asemenea situație, dar este bine să știi ce ai de făcut în cazul în care se întâmplă.

Primul lucru pe care îl poți face este să sesizezi ITM. Acest lucru se poate face prin mai multe mijloace:

  • email
  • fax
  • poștă
  • sau personal la sediu

Pe lângă ITM, angajații pot recurge la acțiuni în instanță pentru a-și revendica drepturile sau, în cazuri grave, pot solicita chiar deschiderea procedurii de insolvență împotriva angajatorului.