Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) i-a adresat premierului Nicolae Ciucă o scrisoare deschisă în care îi solicită modificarea legislației astfel încât angajatorii să fie obligați să deconteze ochelarii de vedere pentru angajații care, prin natura muncii prestate, folosesc un calculator cu monitor.
Angajatorii ar putea fi obligați să deconteze ochelarii angajaților
Mai exact, FACIAS dorește modificarea de urgență a HG nr. 1028/2006, în sensul precizat de articolul 9 din Directiva 90/270/CEE a Consiliului din 29 mai 1990, care presupune obligația de a furniza lucrătorilor în cauză un aparat de corecție special și care îi revine angajatorului.
Solicitarea vine în urma unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care a emis o decizie prealabilă în acest sens, în cazul unui petent din România.
„Obligația poate fi îndeplinită fie prin furnizarea directă a aparatului respectiv de către angajator, fie prin rambursarea cheltuielilor necesare efectuate de lucrător, însă nu prin plata unui spor general la salariu lucrătorului. Mai mult decât atât, recent, Curtea de Justiție a UE a hotărât, susținând cauza unui petent român, angajat al Inspectoratului General pentru Imigrări din Cluj și a emis o decizie prealabilă prin care acestuia ar trebui să îi fie decontate, de către angajator, lentilele corectoare recomandate de medic, dacă în urma unei examinări de specialitate se dovedește că acesta și-a pierdut din acuitatea vizuală pe fondul condițiilor de muncă”, a transmis FACIAS într-un comunicat de presă.
România pierde milioane de euro din cauza neimplementării la timp a directivelor europene
Anul trecut, fundația a semnalat, de asemenea, printr-o scrisoare oficială, dar şi printr-o plângere prealabilă adresată Guvernului faptul că România pierde milioane de euro anual sub forma unor amenzi primite de la Comisia Europeană pentru neimplementarea la termen a directivelor europene. Guvernul a confirmat acest fapt, însă va mai dura până se va găsi o soluție strategică.
„Guvernul admite faptul că există o problemă la acest capitol şi că este necesară ‘întărirea capacităţii administrative a autorităţilor abilitate să realizeze transpunerea şi aplicare actelor legislative ale UE’. Cu toate acestea, reprezentantul Guvernului spune că Executivul nu poate impune o procedură unitară de lucru, aşa cum solicitase FACIAS, pentru că nu s-ar respecta principiul separării puterilor în stat”, arată FACIAS într-un comunicat de presă.