Angajatorii belgieni preferă specialiştii români

Tehnicienii români se numără printre specialiştii străini cu cea mai mare căutare şi sunt extrem de apreciaţi în Belgia, în contextul în care o companie din cinci din această ţară se îndreaptă spre alte state pentru forţă de muncă, relatează Express.be.

Potrivit unui studiu realizat de grupul de servicii în domeniul resurselor umane Manpower, citat de Le Vif, angajatorii belgieni se îndreaptă pentru forţă de muncă străină în special către România (12%), Franţa (11%), Polonia (10%) şi Maroc (10%). Ancheta mai arată că 21% dintre angajatorii belgieni sunt nevoiţi să caute anumite tipuri de specialişti în afara graniţelor, scrie Agerpres.

Buna pregătire şi capacitatea de a învăţa rapid limba franceză reprezintă atuurile tehnicienilor români în faţa angajatorilor belgieni.

Michel Dierickz, business manager de resurse umane la compania belgiană Dalkia, care se ocupă cu administrarea de instalaţii tehnice, a renunţat să mai apeleze la tehnicienii polonezi, îndreptându-se spre cei din România."Companiile germane i-au atras deja pe cei mai buni candidaţi, polonezii sunt mai puţin înclinaţi să se expatrieze şi stăpânesc rar franceza. Acesta este motivul pentru care ne-am îndreptat spre România", a afirmat Michel Dierickx, citat de Le Vif.

"Tehnicienii (români) sunt în general bine pregătiţi şi depăşesc mai uşor obstacolul limbii. Nu avem ca angajaţi decât circa 10 tehnicieni români printre cei 1.500 de salariaţi ai noştri, însă recrutările din străinătate ar urma să se amplifice", a adăugat el.

Studiul Manpower, realizat la nivel mondial în rândul a 25.000 de angajatori (dintre care 329 din Belgia), arată că cele mai căutate profiluri sunt "muncitorii calificaţi, specialiştii în IT, personalul administrativ care vorbeşte mai multe limbi, personalul medical şi inginerii".

Totuşi, creşterea cererii de muncitori străini în statele din vestul Europei duce la scăderea "rezervei naţionale" de forţă de muncă în ţările de unde provin aceasta, lucru care a început să îi preocupe deja pe angajatorii bulgari (în proporţie de 73%), greci (72%), turci (64%) şi români (56%).