Angel Tîlvăr susține că nu există pericol pentru România

Angel Tîlvăr a precizat că atacurile din Odesa ”nu au generat ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României”. Ministrul a condamnat aceste atacuri, considerându-le ”nejustificate şi în profundă contradicţie cu regulile dreptului internaţional umanitar”.

”Condamn cu tărie atacurile îndreptate împotriva obiectivelor şi infrastructurii civile din Ucraina de către Federaţia Rusă. Aceste atacuri sunt nejustificate şi în profundă contradicţie cu regulile dreptului internaţional umanitar. Structurile cu responsabilităţi ale Ministerului Apărării Naţionale au monitorizat în timp real situaţia generată de atacurile ruseşti executate cu drone, în cursul nopţii trecute, asupra infrastructurii portului Reni. În niciun moment mijloacele de atac utilizate de Federaţia Rusă nu au generat ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României”, a scris ministrul Apărării pe Facebook.

Ministrul a precizat că Ministerul Apărării Naţionale continuă, aşa cum am precizat în repetate rânduri, implementarea măsurilor de vigilenţă întărită în spaţiul naţional terestru, maritim şi aerian, şi a celor de consolidare a posturii de apărare şi descurajare pe flancul estic, stabilite conform planurilor naţionale şi aliate.

Atac cu drone în Odesa

Astăzi, reprezentanții Forțele Aeriene din Ucraina au informat că infrastructura portuară din regiunea Odesa a fost vizată de un atac rusesc cu drone. Au fost lansate 25 de drone, iar sistemul de apărare aeriană a reușit să le doboare pe toate în urma acestor bombardamente.

Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Forțele Aeriene din Ucraina, este vorba despre drone kamikaze Shahed, de fabricație iraniană.

Dronele care nu au fost neutralizate au avariat infrastructura portuară din regiunea Odesa și au rănit doi civili, au precizat cei de la Forțele Aeriene ucrainene. Mai apoi, comandamentul militar din sudul Ucrainei a spus că a fost vizată „infrastructura civilă de pe Dunăre”.

Armata a anunțat că în urma atacului a izbucnit un incendiu care a fost stins rapid.

„Ruşii au un obicei. De regulă, când urmează o întrunire diplomatică importantă fac o demonstraţie de forţă. Ori se prefigurează întâlnirea dintre preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, şi omologul turc, un context în care se va aborda şi posibilitatea venirii Rusiei la acordul privind transportul navelor cu cereale. Atât navele din Rusia, care ar pleca spre Africa, cât şi navele din Ucraina care ar pleca aceeaşi parte unde se află ţări afectate de foamete şi au nevoie de cerealele pe care cele două state le-ar putea asigura şi le-au asigurat o vreme în baza acordului”, a declarat col. (r) Ion Petrescu la Antena 3.

Specialistul a subliniat că asistăm la realitatea că „forţele ucrainene continuă să facă progrese în contraofensivă după săptămâni în care au bătut pasul pe loc”. În acest context, subliniază specialistul, există o nervozitate la Statul Major al Armatei Ruse. Prin asemenea acte, se încearcă descurajarea înaintării militarilor ucraineni