Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit luni, 6 martie, cu ambasadorul Turciei la București, Özgür Kıvanç Altan. Printre subiectele discutate s-au numărat evoluția situației de securitate în regiunea Mării Negre, dar și intensificarea cooperării în domeniul industriei de apărare.
Totodată, Angel Tîlvăr a prezentat condoleanțe pentru cei care au pierit în urma cutremurelor din Turcia și a transmis solidaritatea autorităților române în aceste momente.
România este solidară cu Turcia
Ministrul a asigurat că Ministerul Apărării Naționale va continua să sprijine Turcia în funcție de nevoi.
„M-am întâlnit, astăzi, cu ES Dl. Özgür Kıvanç Altan, ambasadorul Republicii Turcia la București.
Am prezentat condoleanțe pentru cei care și-au pierdut viața în teribilul seism din Turcia și am transmis solidaritatea autorităților române cu cele turce și cu poporul turc în aceste momente extrem de dificile.
Ministerul Apărării Naționale va continua să sprijine poporul turc, în functie de nevoile curente şi în spiritul bunelor relații de cooperare și prietenie dintre cele două țări.
Discuțiile au vizat și cooperarea bilaterală și în cadrul NATO, evoluția situației de securitate din regiunea Mării Negre, cu accent pe evoluția războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina, și intensificarea cooperării în domeniul industriei de apărare.”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.
Aproape 46.000 de oameni au murit în Turcia în urma seismelor
În urma cutremurelor devastatoare ce au lovit Turcia pe 6 februarie, aproape 46.000 de oameni au murit, iar 105.000 au fost răniți. De asemenea, în Siria și-au pierdut viața aproape 6.000 de oameni.
Orașele Turciei din provinciile Kahramanmaraş şi Hatay au fost distruse, autoritățile trebuind să îngroape, în grabă, după ceremonii rapide, mii de morți în cimitire improvizate pe câmpuri și în pădure.
Potrivit estimărilor autorităților locale, 14 milioane de oameni au fost afectați de seisme. Dintre aceștia, 3,3 milioane au fost nevoiți să plece din zonele afectate, spune președintele Recep Tayyip Erdogan. În prezent, aproape două milioane locuiesc în corturi sau în case-container.
În decurs de o lună, s-au înregistrat peste 13.000 de replici, ceea ce a generat panică în Turcia, țară situată într-una din zonele seismice cele mai active din lume.
De asemenea, oamenii din zonele lovite de seisme sunt supărați pe stat care a reacționat cu întârziere după producerea dezastrului, relatează AFP. Președintele Erdogan a recunoscut acest lucru, și a dat vina, parțial, pe vreme, dar și pe faptul că zona afectată este una foarte mare, de 20.000 de km pătrați.