Miercuri, 15 februarie, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a discutat cu omologul său spaniol, Margarita Robles Fernande, despre situația de securitate din zona Mării Negre, în contextul războiului din Ucraina.
„Am avut o întrevedere cu ministrul Apărării din Spania, Margarita Robles Fernánde, cu care am discutat despre situaţia de securitate din zona Mării Negre, marcată de agresiunea în desfăşurare a Rusiei în Ucraina”, a scris acesta pe rețelele de socializare.
Ministrul român al Apărării s-a întâlnit cu omologul său spaniol
Angel Tîlvăr a precizat, de asemenea, că a discutat cu Margarita Robles Fernande și despre dezvoltarea parteneriatului strategic NATO-UE în sprijinul securității euro-atlantice. Totodată, i-a mulțumit omologului său spaniol pentru modul în care Forțele Aeriene ale Spaniei execută misiuni de Poliţie Aeriană Întărită şi misiuni în cadrul conceptului Vigilenţă Aeriană Întărită sub comandă NATO, în România.
„De asemenea, am trecut în revistă prioritățile și oportunitățile care vizează dezvoltarea parteneriatului strategic și practic NATO-UE în sprijinul securității euro-atlantice. I-am mulţumit omologului meu pentru modul în care Forţele Aeriene spaniole execută, în România, misiuni de Poliţie Aeriană Întărită şi misiuni în cadrul conceptului Vigilenţă Aeriană Întărită sub comandă NATO”, a mai scris ministrul pe Facebook.
Angel Tîlvăr participă la reuniunea miniștrilor Apărării din NATO
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, a anunțat că au loc noi discuţii, la Bruxelles, despre cum putem sprijini Ucraina, dar şi despre viitorul NATO, în cadrul Reuniunii Grupului de contact pentru Ucraina şi la Reuniunea miniştrilor apărării din statele membre NATO.
Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au participat la Reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina, care a avut loc la Bruxelles în marja Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre ale NATO.
MApN a precizat că, încă de la început războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, România a acordat sprijin multidimensional ţării vecine care include asistenţă umanitară, sprijin politic, diplomatic şi economic.
”Statul român a furnizat deja adăpost şi ajutor pentru mai mult de 3,5 milioane de refugiaţi ucraineni care au tranzitat frontiera ţării şi s-a implicat în facilitarea tranzitului dinspre Ucraina spre pieţele globale a peste 11,8 milioane de tone de cereale.
De asemenea, la Suceava funcţionează HUB-ul umanitar, prin care au fost donate recent partenerului ucrainean generatoare electrice. În contextul actual, România a apreciat în repetate rânduri că este necesară menţinerea consistenţei şi ritmului sprijinului oferit Ucrainei atât de parteneri, cât şi de organizaţiile internaţionale”, a arătat MApN.