Noul ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a fost învestit în funcție în prezența premierului Nicolae Ciucă. Acesta a declarat că „trăim momente dificile pentru securitatea mondială” în contextul războiului din Ucraina și a punctat continuarea eforturilor de consolidare a capabilităților de apărare naționale.
Ceremonia de învestire a lui Angel Tîlvăr în funcția de ministru al apărării naționale a avut loc marți, la sediul MApN, în prezența prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă.
Momente dificile pentru securitatea mondială
În alocuțiunea sa, ministrul Angel Tîlvăr a evidențiat importanța misiunilor desfășurate de personalul militar și civil din Ministerul Apărării Naționale pentru asigurarea securității României și contribuția la securitatea spațiului euro-atlantic.
„Trăim momente dificile și de grele încercări pentru securitatea mondială, ca urmare a războiului ilegal și ilegitim din Ucraina. Faptul că la acest moment România este o țară sigură și stabilă se datorează atât militarilor și civililor din cadrul Armatei României, cât și apartenenței la NATO, Uniunea Europeană și Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii,” a declarat Angel Tîlvăr.
Ministrul apărării naționale a subliniat nevoia de continuare a eforturilor de consolidare a capabilităților de apărare naționale, în special prin continuarea programelor de modernizare a armatei.
„Vă asigur, domnule prim-ministru că, împreună cu toți cei prezenți aici și nu numai, vom continua implementarea obiectivelor asumate de coaliție prin programul de guvernare, având ca principale linii de efort atât modernizarea Armatei României cât și consolidarea și promovarea securității naționale și stabilității euroatlantice,” a declarat ministrul Tîlvăr.
Nicolae Ciucă, despre cooperarea civili-militari
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a scos în evidență importanța deciziei politice de a ridica nivelul alocărilor bugetare pentru Armata României, începând de anul viitor, la 2.5% din PIB.
„O parte semnificativă a bugetului apărării, peste 30%, va fi alocată achizițiilor de tehnică modernă, ceea ce va crea posibilitatea accelerării unor programe de înzestrare esențiale pentru creșterea rezilienței la nivelul Sistemului Național de Securitate al României. Aveți, domnule ministru, toată susținerea mea și a Guvernului României pentru îndeplinirea acestor obiective,” a arătat Nicolae-Ionel Ciucă.
Prim-ministrul a vorbit, de asemenea, despre importanța dimensiunii de cooperare civili-militari, atât la nivelul personalului MApN, cât și în relația ministerului cu celelalte instituții și cu societatea civilă în ansamblul său.
„Ministerul Apărării Naționale dispune de o resursă umană foarte valoroasă, oameni competenți, motivați și dedicați misiunilor lor, fie că vorbim despre militari sau civili. Ei sunt cei care vă vor da, domnule ministru, încrederea, vă vor stimula entuziasmul și vă vor ajuta permanent să vă îndepliniți obiectivele asumate de minister, atât în plan național, cât și cele angajate de România în cadrul NATO și Uniunii Europene. Vreau să mulțumesc tuturor celor care își desfășoară activitatea în MApN, militari sau civili, pentru tot ce au făcut în ultimul timp, prezentând o imagine puternică pentru România și armata sa, pentru ceea ce fac și vor face de aici înainte,” a declarat Nicolae Ciucă.