Potrivit MApN, discuțiile au inclus și o trecere în revistă a stadiului cooperării bilaterale în plan militar, sprijinul acordat de ţara noastră autorităţilor de la Chişinău în parcursul european, precum şi o analiză a situaţiei de securitate din regiune, în contextul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.
România sprijină Republica Moldova împotriva războiului hibrid al Federației Ruse
În acest context, Angel Tîlvăr a declarat că România va continua să susţină Republica Moldova atât în dimensiunea relaţiilor bilaterale – în cadrul parteneriatului strategic, cât şi la nivel internaţional, pentru creşterea rezilienţei în faţa ameninţărilor hibride generate de Federaţia Rusă, accentuate în special de campanii de dezinformare şi propagandă.
”Ne este foarte clar că împărtăşim aceleaşi preocupări cu privire la consecinţele grave ale războiului de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina pentru regiunea noastră”, a spus ministrul.
În planul cooperării militare, cei doi oficiali au evidenţiat nivelul excelent al colaborării dintre cele două armate. În acest context, Igor Grosu şi-a exprimat aprecierea pentru sprijinul oferit de ţara noastră în domeniul învăţământului militar şi al instruirii prin exerciţii comune.
De asemenea, a subliniat sprijinul Legislativului de la Chişinău pentru continuarea modernizării Armatei Naţionale, se mai arată în comunicat.
”În acest an, am dublat bugetul pentru apărare. Suntem decişi să identificăm resurse financiare pentru a investi, în continuare, în armată. Provocările sunt multe şi trebuie să răspundem la ele”, a declarat Igor Grosu.
București și Chișinău colaborează pentru a cinsti memoria românilor căzuți la datorie pe teritoriul Republicii Moldova
Un alt subiect important a fost stadiul colaborării dintre cele două capitale pentru cinstirea memoriei eroilor români căzuţi la datorie pe teritoriul Republicii Moldova.
Angel Tîlvăr și-a exprimat aprecierea pentru sprijinul autorităţilor de la Chişinău în derularea unor importante proiecte de restaurare şi refacere a unor morminte şi opere comemorative de război ridicate în onoarea eroilor Armatei României și a reiterat angajamentul părţii române de a continua acest demers comun pentru cinstirea memoriei celor căzuţi, inclusiv în Chişinău, prin refacerea Cimitirului Eroilor, necropolă de război înfiinţată la 27 martie 1918, la iniţiativa Societăţii Veteranilor Primului Război Mondial, sub patronajul Reginei Maria.
”Avem datoria de a cinsti memoria eroilor căzuţi la datorie şi niciun efort nu poate fi prea mare pentru asta. Apreciem deschiderea şi contăm pe sprijinul autorităţilor Republicii Moldova pentru derularea proiectelor de îngrijire a cimitirelor de război şi a monumentelor ridicate pentru cinstirea sacrificiilor ostaşilor români şi sunt încredinţat că vom găsi împreună cele mai bune soluţii şi pentru ca Cimitirul Eroilor din Chişinău să redevină un loc de închinare şi de reculegere, aşa cum a fost gândit de înaintaşii noştri”, a spus ministrul Apărării.