230 de militari spanioli se alătură Grupului de Luptă pentru Apărare Colectivă dislocat la Cincu
În marja Reuniunii informale a miniştrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene, ministrul Angel Tîlvăr a avut o întrevedere cu omologul spaniol, Margarita Robles, a transmis MApN.
Cu acest prilej, a fost evidenţiat nivelul foarte bun al cooperării dintre armatele României şi Regatului Spaniei, în contextul Parteneriatului strategic existent între cele două ţări, şi angajamentul comun pentru consolidarea securităţii europene şi euro-atlantice, mai precizează sursa citată într-un comunicat.
Ministrul Angel Tîlvăr a declarat că Spania are un rol substanţial în asigurarea securităţii pe Flancul Estic al NATO şi, în particular, am salutat reconfirmarea angajamentului acestei ţări pentru securitatea Mării Negre.
Astfel, în contextul activităţilor de vigilenţă sporită, contribuţia Spaniei la eforturile colective în regiune cuprinde, printre altele, dislocarea în România a unui radar de supraveghere aeriană, participarea la misiunea de poliţie aeriană întărită (eAP) în 2021 şi 2023, precum şi decizia recentă de participare cu aproximativ 230 de militari la Grupul de Luptă pentru Apărare Colectivă din România, condus de Franţa şi dislocat la Cincu, a precizat acesta.
Angel Tîlvăr a adăugat că i-a văzut pe militarii spanioli în România atunci când au participat la diferite exerciţii sau când efectuau misiuni de poliţie aeriană şi a fost impresionat de profesionalismul lor.
Potrivit comunicatului MApN, în cadrul discuţiilor, cei doi oficiali au abordat, de asemenea, şi subiecte referitoare la priorităţile Preşedinţiei spaniole la Consiliul UE, misiunile PSAC din Africa, situaţia de securitate de pe flancul estic al NATO şi din regiunea Mării Negre, oficialul român afirmând că unitatea europeană şi aliată este importantă pentru a depăşi crizele multiple care domină mediul internaţional.
Se înfiinţează Centrul de Pregătire NATO F-16 din România
Vă amintim că marți, pe data de 29 august, ministrul Angel Tîlvăr a participat la Reuniunea Informală a miniştrilor apărării din Uniunea Europeană, desfăşurată la Toledo, în Spania. Nu se vor antrena aici doar piloţi români, ci şi din statele membre NATO şi partenere, inclusiv din Ucraina.
”Scrisoarea de intenţie pe care am semnat-o vizează înfiinţarea Centrului de Pregătire F-16 din România, iniţiativă menită să sprijine dezvoltarea competenţelor piloţilor români în operarea aeronavelor F-16, în derularea unui spectru variat de misiuni strategice.
Prin intermediul acestui centru, România se angajează să ofere un mediu de instruire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice şi know-how de ultimă generaţie nu doar pentru piloţii români, ci şi pentru cei din statele aliate şi partenere, inclusiv Ucraina”, a declarat Angel Tîlvăr.
În vederea implementării acestui proiect, Forţele Aeriene Regale Olandeze vor contribui prin dislocarea unor aeronave F-16 în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă”, facilitând astfel pregătirea efectivă a piloţilor români, a transmis MApN.
De asemenea, Compania Lockheed Martin va asigura sprijin tehnic de cel mai înalt nivel, prin intermediul instructorilor de zbor şi personalului tehnic-ingineresc. Prin această cooperare solidă se asigură o pregătire complexă, în conformitate cu standardele internaţionale, se mai arată în comunicat.