Ministrul Apărării a participat la Reuniunea informală a Consiliului Nord-Atlantic, în formatul miniştrilor apărării, desfăşurată în marja Summit-ului NATO de la Vilnius.

Adoptarea noilor planuri reprezintă o schimbare de paradigmă

Potrivit informațiilor transmise de Angel Tîlvăr, adoptarea noilor planuri regionale de apărare reprezintă o schimbare de paradigmă în privinţa modului de abordare a apărării colective în NATO.

„NATO acţionează în mod concret pentru consolidarea posturii colective de descurajare şi apărare şi creşterea prezenţei aliate pe flancul estic, inclusiv în România. La Reuniunea informală a Consiliului Nord-Atlantic împreună cu Suedia, în formatul miniştrilor apărării, desfăşurată în marja Summit-ului NATO de la Vilnius, am transmis că adoptarea noilor planuri regionale de apărare reprezintă o schimbare de paradigmă în privinţa modului de abordare a apărării colective la nivel aliat. Ministerul Apărării Naţionale va continua să fie parte a acestui efort colectiv”, a declarat Angel Tîlvăr.

Situaţia de securitate din regiunea Mării Negre trebuie să rămână o preocupare constantă

De asemenea, ministrul din România a explicat și că „situaţia de securitate din regiunea Mării Negre trebuie să rămână o preocupare constantă la nivelul NATO”.

„Relevanţa regiunii Mării Negre a crescut exponenţial în ultimii ani, Rusia fiind ameninţarea principală, implicată atât militar, cât şi politic în fiecare dosar de securitate din regiune. România şi-a asumat un rol de aliat responsabil în consolidarea securităţii regionale şi va continua să facă acest lucru, în scopul identificării celor mai bune soluţii politice, diplomatice şi militare pentru a sprijini deciziile aliate referitoare la importanţa strategică a Mării Negre”, a conchis Angel Tîlvăr.

Angel Tîlvăr a cerut dezvoltarea capabilităţilor de apărare aeriană şi antirachetă

Amintim că ministrul a cerut anterior dezvoltarea capabilităţilor de apărare aeriană şi antirachetă. Acesta a subliniat luna trecută că atacurile cu rachete împotriva obiectivelor civile din Ucraina și incidentele cu rachete înregistrate în Polonia și Republica Moldova subliniază amenințarea la adresa securității regionale reprezentată de Federația Rusă.

Angel Tîlvăr a punctat că războiul de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina a scos în evidenţă natura „extrem de dinamică” a mediului de securitate european, cu un impact puternic în regiunea Mării Negre, situaţie care impune dezvoltarea „cât mai robustă” a capabilităţilor de apărare aeriană şi antirachetă.

„Atacurile cu rachete împotriva obiectivelor civile din Ucraina și incidentele cu rachete înregistrate în Polonia și în R. Moldova subliniază amenințarea directă și persistentă la adresa securității regionale reprezentată de Federația Rusă, Marea Neagră fiind una dintre principalele platforme de unde armata rusă lansează atacuri cu rachete asupra Ucrainei. Astfel de situații sunt de neacceptat”, a spus Angel Tîlvăr.