Este deja oficial: propunerea PSD pentru postul de ministru al Apărării este senatorul Angel Tîlvăr.

Propunerea a ajuns deja la premierul Nicolae Ciucă, iar acesta a transmis-o mai departe către preşedintele Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat oficial al Guvernului României.

Angel Tîlvăr a explicat cum are de gând să colaboreze cu preşedintele Klaus Iohannis

După ce decizia a fost luată în cadrul Consiliului Politic Naţional al Partidului Social Democrat, preşedintele Marcel Ciolacu şi Angel Tîlvăr au susţinut o scurtă conferinţă de presă.

„Decizia colegului meu este o decizie cu puternică încărcătură emoțională. Eu înțeleg să îi respect decizia și așa am procedat de fiecare dată când au fost situații asemănătoare.

Cu siguranță dacă domnia sa va găsi de cuviință să îmi detalieze motivele pentru care a demisionat eu voi avea această discuție cu domnia sa, cu atât mai mult cu cât relația mea cu Vasile Dîncu este una amicală, este una prietenească”, a declarat senatorul Angel Tîlvăr, viitor ministru al Apărării.

Acesta a vorbit şi despre relaţia pe care o va avea, după ce va prelua oficial funcţia de şef al MApN, cu preşedintele României, Klaus Iohannis. Angel Tîlvăr a fost întrebat de jurnalişti despre acest subiect, având în vedere că Vasile Dîncu a motivat, în contextul demisiei sale, „imposibilitatea” unei relaţii cu şeful statului.

Relația cu Klaus Iohannis „este una specificată clar de lege”.

„Eu o voi respecta conform legii și sper într-o colaborare foarte bună pentru că e în interesul tuturor”, a răspuns Angel Tîlvăr la curiozitatea jurnaliştilor.

Ce priorităţi are Angel Tîlvăr în fruntea MApN?

Viitorul ministru al Apărării a mai vorbit şi despre priorităţile mandatului său.

„În momentul în care purtăm această discuţie, la estul României există o situaţie de securitate cauzată de invazia lui Putin, nejustificată.

Pe de o parte, avem dorinţa de a păstra cetăţenii ţării într-o stare de calm şi normalitate. Pe de altă parte, nu aş vrea să uităm că în momentl în care discutăm acum există militari români care fie sub egida NATO, UE sau a ONU, îşi desfăşoară activitatea menită să păstreze pacea în anumite zone ale ţării.

Vorbim că vom aloca 2,5% din PIB pentru apărare. Pe lângă 2,5% din PIB pentru Apărare, vreau să nu uităm că sunt la fel de importanţi pentru noi oamenii implicaţi în structura de apărare”, a afirmat, luni, Angel Tîlvăr.

Marcel Ciolacu: E normal să am această discuţie cu prim-ministrul

La rândul său, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că a discutat cu premierul Nicolae Ciucă despre propunerea social-democraţilor pentru portofoliul Apărării.

„Am avut această discuţie, după votul colegilor mei. Am avut o discuţie telefonică. E normal să am această discuţie cu prim-ministrul, după ce am făcut desemnarea”, a precizat Marcel Ciolacu.