Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au participat la Reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina, care a avut loc la Bruxelles în marja Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre ale NATO.
MApN a precizat că, încă de la început războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, România a acordat sprijin multidimensional ţării vecine care include asistenţă umanitară, sprijin politic, diplomatic şi economic.
”Statul român a furnizat deja adăpost şi ajutor pentru mai mult de 3,5 milioane de refugiaţi ucraineni care au tranzitat frontiera ţării şi s-a implicat în facilitarea tranzitului dinspre Ucraina spre pieţele globale a peste 11,8 milioane de tone de cereale.
De asemenea, la Suceava funcţionează HUB-ul umanitar, prin care au fost donate recent partenerului ucrainean generatoare electrice. În contextul actual, România a apreciat în repetate rânduri că este necesară menţinerea consistenţei şi ritmului sprijinului oferit Ucrainei atât de parteneri, cât şi de organizaţiile internaţionale”, a arătat MApN.
Mesajul transmis de ministrul Angel Tîlvăr
De altfel, ministrul Apărării Naţionale şi şeful Statului Major al Apărării au participat şi la anterioara Reuniune a Grupului de contact pentru Ucraina – Ukraine Defense Contact Group (UDCG), care a avut loc la sfârşitul lunii ianuarie în Baza Aeriană Ramstein, din Germania, a arătat Ministerul Apărării.
Pe pagina sa de Facebook, ministrul Tîlvăr a arătat că au loc noi discuţii, la Bruxelles, despre cum putem sprijini Ucraina, dar şi despre viitorul NATO, la Reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina şi la Reuniunea miniştrilor apărării din statele membre NATO.
Reuniunea Grupului de Contact pentru Ucraina, la Bruxelles
Ministrul Angel Tîlvăr se află la Bruxelles, unde participă la Reuniunea Grupului de Contact pentru Ucraina. El afirma că discuţiile se vor concentra, în principal, pe continuarea sprijinului oferit Ucrainei şi a stadiului implementării deciziilor adoptate la Summit-ul Alianţei de la Madrid, din iunie 2022.
”De asemenea, la Reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale NATO vom analiza evoluţiile de securitate, marcate de războiul de agresiune dus de Rusia în Ucraina, la un an de la declanşarea acestuia”, mai preciza Angel Tîlvăr.
Reuniunea ministerială a debutat, în seara zilei de 14 februarie, cu o sesiune informală de lucru dedicată evoluțiilor de securitate, marcate de războiul de agresiune dus de Rusia în Ucraina, la un an de la declanșarea acestuia. Sesiunea i-a avut ca invitați pe miniștrii apărării din Suedia, Finlanda și Ucraina și pe Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate.