Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, se va afla, în zilele de 14 și 15 februarie, la Cartierul General al Alianței Nord-Atlantice de la Bruxelles. El va lua parte la Reuniunea Grupului de Contact pentru Ucraina (formatul Ramstein) și la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO.

”La Reuniunea Grupului de Contact pentru Ucraina, care se va desfășura în prima parte a zilei de marți, 14 februarie, ministrul Angel Tîlvăr va fi însoțit de șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu”, a punctat Ministerul Apărării Naționale.

Potrivit informării date de instituție, reuniunea miniștrilor aliați ai Apărării se înscrie în calendarul curent și se va concentra, în principal, pe discutarea continuării sprijinului oferit Ucrainei și a stadiului implementării deciziilor adoptate la Summit-ul Alianței de la Madrid, din iunie 2022, și în perspectiva pregătirii pachetului decizional pentru Summit-ul NATO de la Vilnius, care va avea loc în vara acestui an.

Sesiune informală de lucru dedicată evoluțiilor de securitate

Sursa citată a precizat că reuniunea ministerială va debuta, în seara zilei de 14 februarie, cu o sesiune informală de lucru dedicată evoluțiilor de securitate, marcate de războiul de agresiune dus de Rusia în Ucraina, la un an de la declanșarea acestuia.

”Sesiunea îi va avea ca invitați pe miniștrii apărării din Suedia, Finlanda și Ucraina și pe Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate”, a mai transmis MApN.

Pregătirea pachetului de decizii al Summit-ului NATO de la Vilnius, pe agendă

În ziua următoare, respectiv miercuri, 15 februarie, sesiunea de lucru a miniștrilor Apărării se va concentra pe agenda de descurajare și apărare, din perspectiva pregătirii pachetului de decizii al Summit-ului NATO de la Vilnius. Cu această ocazie va fi prezentat stadiul dezvoltării planurilor, structurii de forțe și a aranjamentelor de comandă și control.

De asemenea, în cadrul acestei sesiuni vor fi discutate și aspecte referitoare la împărțirea echitabilă a responsabilităților la nivelul aliaților și modalităților de consolidare ale Angajamentului pentru Investiții în Apărare/DIP post- 2024.

Reamintim că Angel Tîlvar ocupă poziția de ministru al Apărării de la sfârșitul anului trecut. Postul a rămas vacant după demisia lui Vasile Dîncu (PSD) și după ce premierul Nicolae Ciucă a ocupat temporar funcția de ministru interimar al Apărării.

Angel Tîlvăr a fost anterior președinte al Comisiei pentru afaceri europene și membru în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții. Timp de aproape un an, între decembrie 2014 şi noiembrie 2015, el a deținut funcția de ministru delegat pentru Relațiile cu românii de peste hotare.