”România este unul din statele membre cheie din domeniul Politicii Agricole Comune, care a jucat un rol foarte important în negocierea reformei PAC, bineînţeles a ajutat faptul că Dacian Cioloş, comisarul român, se ocupă de PAC. De asemenea, vedem că absorbţia fondurilor europene este cea mai bună în acest domeniu, dar este adevărat şi că atunci când mergem la ţară şi le spunem ţăranilor ce realizări avem pe absorbţia fondurilor europene ni se va servi la schimb o lungă listă cu lucruri ce nu s-au întâmplat”, a spus Filote, prezentă la evenimentul organizat de Ziua Europei la Ministerul Agriculturii.
Aceasta a precizat că PAC este politica cea mai integrată din Uniune pentru că se ocupă de un bun strategic al Europei, ”de hrană, de pâinea noastră cea de toate zilele”.
”PAC este politica cea mai integrată şi este o politică în care până şi legile pieţei libere, care altfel ocupă un loc foarte înalt în ideologia Europei, se dau puţin la o parte pentru a face loc siguranţei alimentare, dar mai ales securităţii alimentare, pentru că în fiecare zi europenii au ce mânca. Şi dacă ne amintim de timpurile comunismului ne dăm seama că nu e puţin lucru să ai ce mânca în fiecare zi, să intri într-un magazin alimentar şi să nu ştii ce să alegi pentru că oferta este atât de bogată”, a spus Filote.
Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România afirmă că unul dintre motivele pentru care are o admiraţie, nu numai profesională ci şi personală pentru PAC, este faptul că ”PAC este cea mai vie politică”.
”Studiind toate politicile UE, PAC este cea mai vie, cea mai concretă politică. De ce vie? A trecut prin foarte multe crize, a făcut greşeli, a făcut paşi înainte, a făcut paşi înapoi. Chiar şi acum reforma Cioloş, despre care vorbim, a adaptat o politică care era gândită pentru o altă Europă, pentru Europa Occidentală, la noua Europă, una cu 28 de state membre şi cu probleme pe care Europa de Vest nu le avea şi nu le-a cunoscut”, a mai spus Filote.
În opinia sa, reforma Cioloş şi-a propus trei lucruri extrem de importante. ”În primul rând, reforma Cioloş trebuie să fie o politică mult mai justă, astfel încât ţăranul român, francez sau finlandez să aibă şansa să facă ce au făcut strămoşii lor, fără să fie aruncat de pe piaţă, dacă asta îşi doreşte. Al doilea obiectiv: să fie o politică în armonie cu mediul înconjurător pentru că, din păcate, s-a mers pe ideea de profit maxim, profit cu orice chip şi acum am învăţat că nu există alternativă la sustenabilitate. Trebuie să ne uităm cu mare atenţie cum gestionăm resursele naturale, responsabil şi cum să ne adaptăm la schimbările climatice care ne afectează în mod special. Şi abia în al treilea rând este creşterea competivităţii. Trebuie să ne asigurăm că acest sector rămâne competitiv şi reforma Cioloş îşi propune să atace frontal acest mit: că nu poţi fi în acelaşi timp şi competitiv şi să respecţi şi mediul. Noua reformă asta spune şi asta aşteptăm să se întâmple în cele 28 de state europene”, a explicat şefa Reprezentanţei CE în România. (Sursa: Agerpres)