"Cred că ea a făcut o eroare catastrofală şi aceasta a fost de a prelua toţi aceşti migranţi ilegali", a declarat Trump cotidienelor Bild şi Times.
El a apreciat că consecinţele acestei politici s-au făcut recent "clar simţite" în ţară, într-o aluzie la atentatul comis asupra unui târg de Crăciun la Berlin, pe 19 decembrie, care a făcut 12 morţi şi a fost revendicat de gruparea Stat Islamic, notează AFP.
Cancelara germană a decis, în septembrie 2015, să deschidă frontierele pentru zeci de mii de migranţi, dintre care o parte fugeau de războiul din Siria.
În total, Germania a înregistrat un număr record de 890.000 de solicitanţi de azil în 2015, cifră redusă la 280.000 în 2016, urmare a unei clare înăspriri a politicii guvernului în materie de imigrare.
Preşedintele american ales a apreciat că Berlinul, mai degrabă decât să primească refugiaţi, ar fi făcut mai bine să militeze mai susţinut pentru obţinerea creării de zone de excludere aeriană în Siria pentru a proteja populaţia locală de bombardamente. "Ţările din Golf ar fi trebuit să plătească pentru asta, au mai mulţi bani ca oricine altcineva", a spus Trump, potrivit Bild.
Donald Trump a acuzat de asemenea Germania că domină UE, aceasta fiind practic "un instrument" pentru Berlin. "'Este motivul pentru care eu cred că Regatul Unit a avut dreptate să iasă din UE", a spus preşedintele ales al SUA.
Trump a mai spus că are "mult respect" pentru Angela Merkel, care "este de departe unul dintre şefii de guvern cei mai importanţi".
"Eu o respect, o apreciez, dar nu o cunosc, deci nu pot să spun că aş susţine-o" la alegerile legislative germane prevăzute pentru această toamnă, "în cazul în care aş susţine pe cineva".
În context, Donald Trump, a prezis că Brexitul va fi "un succes" şi a anunţat că doreşte încheierea "rapidă" a unui acord comercial cu Regatul Unit, într-un interviu pentru cotidianul Times, difuzat duminică şi preluat de AFP.
"Vom lucra foarte puternic pentru ca un asemenea acord să fie finalizat rapid şi corespunzător. Bun pentru ambele părţi", a subliniat Trump.
Aceste cuvinte contrastează cu cele ale predecesorului său, Barack Obama, care anunţase că Regatul Unit s-ar găsi la capătul cozii de aşteptare pentru încheierea de acorduri comerciale cu SUA dacă ar părăsi vreodată UE.
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că o va întâlni 'foarte rapid' după preluarea mandatului prezidenţial pe şefa guvernului britanic, Theresa May.
El a dezvăluit că aceasta i-a scris pentru a-i cere o întâlnire şi i-a trimis ca şi cadou o copie a discursului lui Winston Churchill către poporul american după atacul japonez contra Pearl Harbour.
În timpul interviului de o oră de la Trump Tower, preşedintele ales a declarat că iubeşte Regatul Unit, amintind că mama sa era originară din Scoţia, conform Times.
Donald Trump a apreciat de asemenea că "alte ţări vor părăsi" UE, urmând exemplul Londrei, din cauza crizei migraţiei.
"Cred cu adevărat că dacă ţările UE nu ar fi fost obligate să preia toţi refugiaţii, cu toate problemele care decurg, nu ar fi fost Brexit", a spus Trump.
"Popoarele, oamenii, îşi doresc propria lor identitate şi Regatul Unit a dorit propria sa identitate", a mai considerat el, pentru a explica votul în favoarea Brexitului.
În acelaşi interviu, preşedintele Trump a evocat posibilitatea unui acord cu Moscova asupra reducerii armamentelor nucleare în schimbul ridicării sancţiunilor impuse Rusiei.
"Există sancţiuni contra Rusiei. Hai să vedem dacă putem să facem acorduri bune cu Rusia. Cred că armamentul nuclear trebui să fie substanţial redus", a spus Trump.
"Sancţiunile fac foarte rău Rusiei, dar cred că se poate întâmpla ceva care va fi benefic pentru o mulţime de oameni", a adăugat preşedintele american ales, care nu îşi ascunde admiraţia pentru preşedintele rus, Vladimir Putin, relevă AFP.
Chiar înaintea Crăciunului, Donald Trump a revigorat spectrul unei curse a înarmărilor prevenind că Statele Unite vor răspunde la orice sporire a arsenalului nuclear al unei alte puteri, fără a menţiona Rusia sau China.
Mai apoi, şeful diplomaţiei americane ales de Trump, Rex Tillerson, a asigurat că Washingtonul va continua să lucreze în scopul non-proliferării nucleare.
Trump, a calificat NATO ca fiind o organizaţie "învechită" şi a reproşat statelor membre că nu-şi achită contribuţia la apărarea comună bazându-se pe Statele Unite.
"Am spus cu mult timp în urmă că NATO are probleme. În primul rând că este învechită, pentru că a fost concepută acum ani şi ani", a arătat Trump, într-un interviu acordat cotidianului german Bild şi cotidianului britanic The Times.
"În al doilea rând, ţările membre nu plătesc ceea ce ar trebui", a adăugat Trump, referindu-se la faptul că puţine dintre statele din alianţa atlantică ating nivelul de 2% din produsul lor intern brut pentru cheltuieli militare, obiectiv al NATO fixat în 2014.
"Noi trebuie să protejăm aceste ţări, dar multe dintre ele nu plătesc ceea ce ar trebui", a subliniat viitorul preşedinte american, care a apreciat că "acest fapt este foarte nedrept faţă de SUA".
"Nu există decât cinci ţări care plătesc ceea ce ar trebui. Cinci. Nu este mult", a criticat el.
Preşedintele ales american a spus că a calificat de asemenea NATO ca învechită "pentru că nu s-a ocupat de terorism".
Cu toate acestea, "NATO rămâne foarte importantă pentru mine", a declarat totuşi Trump, potrivit Bild.
Criticile preşedintelui ales riscă să reîntărească temerile aliaţilor SUA asupra politicii viitoare a Washingtonului, notează AFP.
În timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale, Donald Trump a suscitat nelinişte, în special în rândul ţărilor din Europa de Est din vecinătatea Rusiei, părând să pună în cauză obligaţia de solidaritate între ţările NATO în caz de agresiune.
El spusese că ar reflecta de două ori înainte de ajuta o ţară NATO dacă costurile Statelor Unite pentru susţinerea acesteia nu erau "rezonabil rambursate".
Secretarul general al NATPO, Jens Stoltenberg, i-a răspuns atunci apreciind că alianţa transatlantică este, în opina sa, mai necesară ca oricând. 'Nu este momentul să repunem în cauză parteneriatul între Europa şi Statele Unite', a spus el.
Statele Unite suportă circa 70% din cheltuielile militare al NATO, o organizaţie fondată în 1949 pentru a face faţă Uniunii Sovietice şi blocului est-european.
Organizaţia numără azi 28 de state membre, multe dintre acestea din Europa de Est, altădată făcând parte din sfera sovietică. AGERPRES