Banca Centrală Europeană este o instituţie care adoptă decizii în mod independent, dar cu toate acestea este important să evite transmiterea unor semnale care ar putea submina adoptarea reformelor structurale, a afirmat, miercuri, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, potrivit Reuters.
Analiştii susţin că experţii Băncii Centrale Europene au elaborat mai multe scenarii privind măsurile de relaxare cantitativă (QE) – achiziţionarea de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro, în valoare de până la 500 de miliarde de euro – iar la şedinţa de politică monetară de joi BCE ar urma să anunţe măsuri de relaxare cantitativă pentru a preveni deflaţia.
”BCE nu a adoptat încă nicio decizie, sunt multe speculaţii”, a declarat, la Berlin, oficialul german, când a fost întrebată de aşteptările privind anunţarea unui program de achiziţionare de obligaţiuni ”În al doilea rând, BCE este independentă. Pot doar să repet ce a declarat luni, că este important pentru mine, ca politician, să fie evitate toate semnalele care ar putea fi percepute ca o slăbire a necesităţii adoptării reformelor structurale şi a unei cooperări mai strânse economico-politice între statele zonei euro”, a adăugat Merkel.
Şi premierul italian Matteo Renzi a cerut o schimbare de direcţie a politicii economice europene, cu o zi înaintea şedinţei de politică monetară a BCE. Renzi a reafirmat solicitarea sa privind schimbarea direcţiei de la austeritate la o politică orientată spre creştere, afirmând că în prezent Europa 'nu se îndreaptă într-o direcţie economică corectă'. De asemenea, oficialul italian şi-a exprimat speranţa că noua Comisie Europeană şi BCE vor adopta o altă abordare.
”Cred că primele măsuri ale Comisiei Europene şi discuţiile de la Banca Centrală Europeană – să fie foarte clar, respect independenţa BCE – ar ajuta Europa să anunţe o nouă direcţie economică”, a declarat premierul Italiei. Economia zonei euro a înregistrat, în trimestrul patru 2014, cea mai slabă performanţă din ultimul an, pe măsură ce scăderea preţurilor nu a reuşit să stimuleze activitatea economică, ceea ce pune noi presiuni asupra Băncii Centrale Europene pe ideea de a introduce noi stimulente, arată datele privind indicele compozit Purchasing Managers Index (PMI), publicate recent de compania britanică de analize financiare Markit.
Potrivit sondajului, activitatea din industrie şi servicii a crescut în luna decembrie 2014 până la 51,4 puncte, de la 51,1 puncte în luna noiembrie. Chiar dacă este vorba de o cifră peste nivelul de 50 de puncte, care indică o expansiune a economiei, datele pentru luna decembrie sunt sub aşteptări, ceea ce sugerează că atât cererea, cât şi creşterea în zona euro continuă să fie slabe.
Markit susţine că economia zonei euro a înregistrat un avans de doar 0,1% în trimestrul patru 2014, cea mai slabă performanţă din ultimul an. ”Pentru zona euro, 2014 va fi anul în care recesiunea a fost evitată la limită, însă datele slabe sugerează că nu există nicio garanţie că, în 2015, nu vom asista la o revenire a recesiunii”, a declarat Chris Williamson, economist şef la Markit. Acesta a adăugat că ”nivelul slab al indicelui PMI din decembrie se va adăuga cererilor pentru stimulente mai agresive din partea BCE”. (Sursa: Agerpres)