Angela Merkel, despre sfârșitul pandemiei. Nu vom scăpa nici anul viitor
Astfel, Angela Merkel a vorbit joi, 25 martie, în parlament înaintea summitul de joi al Consiliului European, care va avea loc prin videoconferinţă.
„Centrele de producţie britanice produc pentru Marea Britanie, iar SUA nu exportă, aşa că ne bazăm pe ceea ce putem face în Europa”, a declarat cancelarul german, conform reuters.com
Mutațiile care ar putea deveni rezistente la vaccin
„Trebuie să plecăm de la premisa că virusul, cu mutaţii sale, ne va ţine ocupaţi pentru mult timp, aşa că problema se va prelungi dincolo de acest an”, a completat Merkel, explicând faptul că sunt necesare eforturi suplimentare pentru a garanta că şi restul lumii primeşte vaccinuri, din moment ce în caz contrar vor continua să apară noi mutaţii, iar unele dintre ele ar putea deveni rezistente la vaccin.
De asemenea, aceasta a apărat decizia guvernului său de a procura vaccinuri anti-COVID împreună cu celelalte state membre ale UE, adăugând că un eşec în această privinţa ar fi zguduit blocul comunitar la temelie.
„În ciuda tuturor plângerilor, a fost corect să ne bazăm pe achiziţia şi aprobarea în comun a vaccinurilor de către Uniunea Europeană Acum, când vedem că inclusiv cele mai mici diferenţe în distribuţia vaccinurilor produc mari discuţii, nu vreau să îmi imaginez ce ar fi fost dacă unele state ar fi avut vaccinuri, iar altele nu. Acest lucru ar fi zguduit piaţa internă la temelie”, a subliniat Merkel.
De asemenea, landul Saar din Germania a anunţat joi că elimină principalele restricţii împotriva COVID-19 până după lunea Paştelui catolic, dar este nevoie de prezentarea unor teste negative, conform afp.com
Trebuie menționat că acesta este primul land german care ia decizia respectivă.
Nemulțumirea opiniei publice germane faţă de limitările de deplasare impuse de autorităţi
Iniţiativa survine pe fondul intensificării nemulţumirii opiniei publice germane faţă de limitările de deplasare impuse de autorităţi.
„Am decis să relaxăm restricţiile pentru viaţa privată şi publică”, a anunţat ministrul-preşedinte al acestei mici regiuni de la frontiera cu Franţa şi Luxemburg, Tobias Hans.
Începând cu 6 aprilie, cinematografele, teatrele, sălile de concerte, terasele cafenelelor şi restaurantelor şi cluburile de sport vor fi redeschise, iar restricţiile privind întâlnirile între persoane vor fi în mare măsură relaxate, a adăugat el într-o conferinţă de presă.
Acesta a adăugat că aceste relaxări vor fi condiţionate de teste antigen rapid cu rezultat negativ.
Decizia landului Saar, unul dintre cele mai mici landuri germane, cu circa un milion de locuitori, are valoare de simbol, într-un moment în care populaţia este tot mai reticentă în a accepta restricţiile legate de pandemie.
Merkel, care promite fermitate în lupta cu coronavirusul, a făcut un pas înapoi miercuri renunţând la o formă de lockdown la nivelul întregii ţări între 1 şi 5 aprilie, izolarea fiind decisă cu două zile în urmă împreună cu landurile.
În faţa nemulţumirii stârnite de această măsură în rândul opiniei publice şi a dificultăţilor administrative pentru aplicarea sa, ea a recunoscut că a făcut o greşeală şi a cerut iertare populaţiei.