La aproape 16 ani după ce a devenit cancelarul Germaniei, ratingurile de aprobare ale Angelei Merkel în cinci mari țări europene și Statele Unite rămân mai mari decât cele ale oricărui alt lider mondial actual, potrivit unui nou sondaj publicat de The Guardian.

Întrebați de YouGov dacă au părerea favorabilă sau nefavorabilă despre Angela Merkel, cancelarul Germaniei care renunță luna viitoare la funcţie, după patru mandate consecutive, mai mulți respondenți au emis un verdict pozitiv în toate cele șase țări chestionate, scrie The Guardian.

Merkel, care de la alegera sa în fruntea guvernului german, în 2005, a lucrat cu patru președinți americani și francezi, cinci prim-miniștri britanici și opt șefi de guvern italieni, a obținut ratinguri pozitive nete de +61 în Spania, +49 în Franța și +30 în Germania.

Merkel, cel mai apreciat lider mondial

Opiniile din Italia, SUA și Marea Britanie au fost tot pozitive, dar la valori ceva mai mici, la +23, +17 și, respectiv, +15, dar pentru alți lideri mondiali, doar Joe Biden – la doar opt luni de la președinție și încă beneficiază de un efect „anti-Trump” – se apropie cât de cât de liderul german.

De asemenea, premierul canadian Justin Trudeau a obținut un scor în general pozitiv, în timp ce francezul Emmanuel Macron a fost evaluat pozitiv în doar două țări: Germania și Spania. În schimb, personalităţi precum preşedintele chinez chinezul Xi Jinping, cel rus Vladimir Putin, premierul indian Narendra Modi și britanicul Boris Johnson au înregistrat ratinguri negative în toate cele șase țări chestionate.

Premierul britanic a obținut ratinguri negative de -22 în Marea Britanie, -40 în Italia, -53 în Germania, -24 în Franța, -48 în Spania și -2 în SUA. Cel mai puțin popular lider mondial este Xi Jinping, cu un rating mediu net negativ de -55.

Angela Dorothea Merkel, este prima femeie cancelar din istoria Republicii Federale Germania. A fost aleasă în această funcție la data de 22 noiembrie 2005 de către Bundestag, parlamentul german, realeasă la 28 octombrie 2009, 17 decembrie 2013 respectiv 14 martie 2018.

 

Sursă: The Guardian

 

 

Sursă foto: Dreamstime