„Guvernul (german) aşteaptă ca guvernul turc, după o companie electorală dură, să caute acum un dialog cu toate forţele politice şi în societate”, a menţionat şefa guvernului de la Berlin într-o scurtă declaraţie comună dată împreună cu ministrul ei de externe, Sigmar Gabriel.
Conform Agerpres, în respectiva declaraţiei se mai arată că Germania „a luat act” de rezultatul preliminar al referendumului din Turcia, unde, după numărarea a 99,45% din buletinele de vot, 51,37% dintre cei prezenţi la urne s-au pronunţat pentru transformarea Turciei într-o republică prezidenţială, fapt ce va implica extinderea prerogativelor preşedintelui Erdogan, care va prelua şi atribuţiile şefului guvernului.
Guvernul german „respectă dreptul turcilor de a-şi decide Constituţia”, mai menţionează Angela Merkel în declaraţia difuzată, dar ea aminteşte totuşi «serioasele îndoieli» exprimate de Consiliul Europei şi de OSCE în privinţa desfăşurării referendumului, al cărui rezultat opoziţia turcă intenţionează să-l conteste.
Cancelarul german notează totodată că „rezultatul strâns arată o societate turcă profund divizată. Aceasta presupune o mare responsabilitate pentru liderii turci şi pentru preşedintele Erdogan personal”, continuă şefa executivului de la Berlin.
Pe de altă parte, Angela Merkel a cerut să fie iniţiate cu Ankara ‘discuţii politice cât mai repede posibil (…), atât la nivel bilateral cât şi între instituţiile europene şi Turcia’.
Înaintea emiterii acestei declaraţii, unii politicieni germani cu cerut sistarea negocierilor de aderare a Turciei la UE, suspendarea livrărilor de armament către această ţară, precum şi retragerea soldaţilor germani aflaţi la baza de la Incirlik.
Germania este ţara unde se află cea mai numeroasă comunitate din diaspora turcă, dar relaţiile dintre Berlin şi Ankara s-au degradat semnificativ după ce autorităţile germane au interzis mitinguri pro-Erdogan în timpul campaniei electorale pentru referendumul desfăşurat duminică.