Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat miercuri că diferendul cu Grecia în Marea Mediterana poate fi soluţionat printr-un dialog „constructiv”, exprimându-şi în acelaşi timp hotărârea de a apăra interesele Turciei în această zonă.
În cadrul unei videoconferinţe cu cancelarul german Angela Merkel, a cărui ţară face oficiul de intermediar între Turcia şi Grecia, Erdogan a afirmat că „dezacordurile în Mediterana de Est” pot fi soluţionate prin negocieri, cu condiţia ca ele să fie desfăşurate cu o abordare constructivă bazată pe echitate”, potrivit preşedinţiei turce.
Turcia nu dă înapoi
Dar el a declarat că ţara sa „va continua să pună în aplicare o politică decisă şi activă pentru a-şi apăra drepturile” în acest sector, potrivit presei internaționale.
Turcia şi Grecia îşi dispută zone în Mediterana de Est potenţial bogate în gaze naturale. Tensiunile s-au agravat la sfârşitul lui august, atunci când cele două ţări au efectuat manevre militare rivale.
Criza este pe agenda summitului UE de pe 24 şi 25 septembrie de la Bruxelles. Grecia este susţinută în această criză de mai multe ţări europene, printre care şi Franţa.
Ankara a anunţat luni că revenirea în port duminică a uneia dintre navele de prospectare trimise în Mediterana de Est, Oruc Reis, în centrul tensiunilor cu Grecia, a fost motivată de lucrări de mentenanţă de rutină şi nu reprezintă un pas înapoi.
Ursula von der Leyen a avertizat Ankara
Miercuri, Ankara a prelungit până la 12 octombrie lucrările de cercetare desfăşurate de o altă navă turcă, Yavuz, în largul Ciprului, în pofida protestelor internaţionale.
În vizită la Nicosia, preşedintele Consiliului European Charles Michel a exprimat miercuri angajamentul Uniunii Europene pentru apărarea drepturilor Ciprului în disputa sa cu Turcia din Mediterana.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat la rândul ei Turcia împotriva oricărei tentative de „intimidare” a vecinilor săi în disputa legată de resursele de gaze din Mediterana de Est.