Cancelarul german îi roagă pe concetăţenii ei să facă un sacrificiu important cu ocazia acestor sărbători de Crăciun şi să evite vizitele la rude sau la prieteni, totul în speranţă stopării răspândirii COVID-19 după această perioadă.
Germanii sunt sfătuiţi să nu-şi viziteze famiile în timpul sărbătorilor. Cancelarul german Angela Merkel le-a cerut sâmbătă conaţionalilor ei să evite vizitele în familie cu ocazia Crăciunului şi să le înlocuiască cu întâlniri prin videoconferinţă, pentru a limita răspândirea noului coronavirus, informează Reuters.
„Femeile şi bărbaţii aflaţi departe de casă pentru a ne garanta securitatea ştiu ce înseamnă să ai legături limitate cu cei dragi. Ei ştiu ce înseamnă să ai acces doar la Skype pentru o perioadă îndelungată în loc să stea împreună” cu familia, a transmis cancelarul Angela Merkel în mesajul său video săptămânal.
Germania a înregistrat în ultimele 24 de ore, până sâmbătă la prânz, peste 31.000 de noi cazuri de COVID-19 şi 702 decese cauzate de această boală, potrivit Institutului Robert Koch. Nivelul este dublu faţă de numărul infecţiilor raportat pe 15 decembrie, cu o zi înainte ca Germania să intre într-un lockdown strict, scrie Agerpres.
„Ceea ce aşteaptă mulţi dintre noi în perioada Crăciunului este ceva obişnuit pentru oamenii aflaţi în misiuni în străinătate”, a subliniat Angela Merkel.
La 27 decembrie, Germania ar urma să înceapă administrarea vaccinului anti-COVID-19 produs de compania americană Pfizer împreună cu cea germană BioNTech.
Angela Merkel, „incredibil de mândră” de cercetătorii BioNTech
Cancelarul Germaniei a salutat crearea primului vaccin împotriva COVID-19 care a fost autorizat de autorităţile de reglementare, după ce i-a cunoscut joi, prin videoconferinţă, pe fondatorii BioNTech, mica firmă germană din spatele acestui vaccin, relatează dpa.
„Când vedem cât de mulţi oameni mor în prezent de coronavirus, ne dăm seama cât de multe vieţi poate salva”, a declarat Angela Merkel la începutul întâlnirii.
Referindu-se la Ugur Sahin şi Ozlem Tureci, cuplul care conduce BioNTech, Merkel a spus că este „incredibil de mândră” că Germania are astfel de cercetători.
Compania tânără, cu sediul la Mainz, care lucrează cu gigantul american din domeniul farmaceutic Pfizer pentru a dezvolta şi livra vaccinul, a fost pusă foarte rapid în „lumina reflectoarelor”, a spus cancelarul.
Vaccinul, care se bazează pe tehnologia aşa-numită a mRNA, care învaţă sistemul imunitar să răspundă codului genetic al coronavirusului, s-a dovedit a fi eficient în 95% din cazuri la testele clinice.
Alături de Angela Merkel s-au aflat miniştrii Sănătăţii şi cel al Cercetării, Jens Spahn şi Anja Karliczek, pentru videoconferinţa cu Sahin şi Tureci.