Cancelarul Germaniei, Angela Merkel susține că pandemia de coronavirus schimbă raporturile de putere în economia mondială, multe ţări fiind afectate de scăderea activităţii economice din cauza efectelor COVID-19, scrie Reuters, citată de Agerpers.

Economiile care se dovedesc cele mai reziliente sunt cele care au reuşit să ţină sub control pandemia, a afirmat Merkel, în Camera Inferioară a Parlamentului Germaniei.

Totodată, Angela Merkel a mai subliniat faptul că Uniunea Europenă şi Marea Britanie încă pot ajunge la un acord post-Brexit, dar statele membre UE sunt pregătite să accepte lipsa unui acord dacă va fi necesar.

În același timp, se pare că Berlinul are deplină încredere că Executivul comunitar va căuta să finalizeze negocierile post-Brexit, le-a spus Merkel parlamentarilor germani.

„Un lucru este clar: trebuie prezervată integritatea pieţei interne. Trebuie să avem condiţii de concurenţă echitabile, nu doar pentru momentul prezent, ci şi pentru viitor şi dincolo de asta”, a declarat cancelarul german.

Angela Markel crede în acordul post Brexit

De asemenea, Merkel le-a mai transmis parlamentarilor germani, cu o zi înainte de Consiliul European, că marea problemă în discuţiile cu britanicii este reprezentată de regulile care să împiedice Regatul Unit să încalce standardele UE în domenii precum forţa de muncă sau mediul.

”Încă există şansa unui acord… Continuăm să lucrăm în acest sens, dar suntem pregătiţi şi pentru condiţii pe care nu le putem accepta. Un lucru este clar: trebuie să fie păstrată integritatea pieţei interne”, a spus Angela Merkel în Bundestag, citată de Reuters.

Premierul britanic Boris Johnson urmează să se întâlnească miercuri seara la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un un ultim efort pentru finalizarea negocierilor pentru un acord post-Brexit.

Principalele puncte de divergenţă la negocierile pentru un acord post-Brexit rămân legate de solicitările UE privind menţinerea accesului pescarilor europeni în apele britanice, stabilirea unor norme care să prevină concurenţa neloială din partea companiilor britanice pe piaţa europeană şi crearea unui mecanism de soluţionare a diferendelor în cadrul viitorului acord.